Torsdagscafé i Lellinge: Krigen i Ukraine – de kristne rødder
Pressefoto fra Lunds Universitet.
LUK X
16. februar 2023
kl. 19.00 - kl. 21.00
Torsdag 16. februar 2023
kl. 19.00 - kl. 21.00
Gratis adgang.
• Lellinge Kirke
Ringstedvej 212
4600 Køge
Pressefoto fra Lunds Universitet.

Torsdagscafé i Lellinge: Krigen i Ukraine – de kristne rødder

Krigen i Ukraine har dybe kristne rødder.

 

De russiske politiske og religiøse lederes forståelse af Ukraine, byen Kyiv og vesten er tæt forbundet med den russiske ortodokse kirke. Putin har sagt, at det stærkeste inderigs- og underigspolitiske forsvar af Rusland er kirken og atomarsenalet. Et udsagn der står sin prøve i den nuværende krig.

 

Krigen er en konsekvens af den ortodokse kirkes tilbagevenden til det russiske samfund, dens moderne teologi, dens syn på vesten og Ukraine. Den ukrainske selvforståelse og ønske om selvstændighed er ligeledes bundet tæt sammen med kirkerne i Ukraine.

 

Dette kom særligt til udtryk, da den ukrainske ortodokse kirke blev selvstændig i 2018 og dermed løsrev sig fra russisk indflydelse. En begivenhed som medførte en endnu dybere kløft mellem Ukraine og Rusland, der ifølge den russiske præsident var en central årsag til krigen.

 
I dette foredrag med Emil Hilton Saggau vil fokus være på disse kristne rødder til krigen, kirkernes reaktioner og ikke mindst den snoede historie om, hvordan Rusland gik fra fra statslig sovjet-ateisme til militant kristen nationalisme.

 
Emil Hilton Saggau, Ph.d., Lunds Universitet er forsker med speciale i de moderne ortodokse kirker efter kommunismen i Østeuropa. Han er hovedforfatter til bogen ”moderne ortodokse kirker” (2021) og har arbejdet med sammenhængen mellem nationalisme og kristendom i Østeuropa.

 

 

ARRANGERET AF • Lellinge Kirke

• Lellinge Kirke
Ringstedvej 212
4600 Køge
T: 56 64 09 10


Partnere på Køgenu.dk: