Luther og kvindens brede bag – mød Pia Fris Laneth i HISTORIEtimen
Pressefoto fra Teaterbygningen.
KØB BILLET HER
Mandag 15. november 2021
kl. 19.00
Entré Pris incl.gebyr: 170,- kr.
Teaterbygningen
Bag Haverne 1
4600 Køge
Pressefoto fra Teaterbygningen.

Luther og kvindens brede bag – mød Pia Fris Laneth i HISTORIEtimen

Luther, Käthe og reformationens betydning for kvinder.

 

»Gud har givet kvinden brede hofter og en stor bag, for at hun skal sidde stille og passe sit hjem,« skrev Martin Luther.

 

Nonnen Katharina von Bora fik ham på andre tanker. Hun flygtede fra sit kloster sammen med en gruppe nonner, som var inspireret af Luthers oprør mod Pavekirken. I 1525 giftede Katharina sig med Luther og fik seks børn.

 

Ægteskabet mellem den rebelske munk og bortløbne nonne var en moralsk katastrofe i samtidens øjne – men fuld af kærlighed.

 

Katharina var viljestærk, karakterfast, veluddannet og på mange måder sin mands jævnbyrdige. Hr. Käthe, kaldte Luther sin kone i drillende respekt for hendes kompetente styring af deres store husholdning i det gamle augustinerkloster i Wittenberg.

 

Katharina drev landbrug, kvægavl og bryggeri, og havde Luthers mange studenter og gæster på kost. Under pesten drev hun også et hospice, hvor hun og kvindelige ansatte plejede de syge.

Reformationen blev på mange områder et tilbageslag for kvinders rettigheder. Men hr. og fru Luthers ægteskab blev et forbillede for protestantiske familier:

 

I romantikkens Danmark talte ikke mindst Grundtvig for, at de to køns forskellighed i vekselvirkning kan og bør styrke hinanden og gå op i en højere enhed.

 

Han kritiserede den lærde kultur, der prioriterer det mandlige, gør fornuften kold og tilsidesætter den varme og hjertelige kvindelige fornuft.

 

Århundreder efter reformationen banede protestantismens menneskesyn vejen for, at kvinder fik borgerlige og politiske rettigheder på lige fod med mænd, og for at kirken forandrede sig til et værdigt åndeligt rum for begge køn – hvor kvinder hoppede i præstekjolen og steg op på prædikestolen.

 

 

Pia Fris Laneth

Prisvindende forfatter. Foredrag om danmarkshistorie og kristendom.

 

Pia Fris Laneth debuterede med bestselleren ”Lillys Danmarkshistorie”, som hun modtog både LO’s kulturpris og KRAKA-prisen for. Hendes seneste bog ”1915 – da kvinder og tyende” vandt Weekendavisens litteraturpris og Statens kunstfond præmierede den som en af årets bedst bøger. Pia har desuden i mange år gjort sig bemærket som debattør.
 
Udover at være en anerkendt forfatter og dokumentarist er Pia også en sjov, uforudsigelig og ikke mindst velformuleret foredragsholder, der leverer sine fortællinger på en nærværende og medrivende måde, så publikum ikke kan undgå at blive fanget!

 

Lærerigt, spændende, underholdende, levende og berigende er blot et lille udsnit af ord fra de mange tilbagemeldinger, vi har fået på Pias foredrag – se referencer nedenfor.
 
Pia er uddannet politolog på Københavns Universitet. Hun har arbejdet på Danmarks Radio som tilrettelægger af montager og på Dagbladet Information som politisk-økonomisk journalist samt indlands- og udlandsredaktør. Siden 2009 har Pia været selvstændig forfatter, foredragsholder og filminstruktør.

 

ARRANGERET AF Teaterbygningen

Teaterbygningen
Teaterbygningen er Køge Kommunes kulturhus.
LÆS MERE >

 

Fremtidens Teaterbygning arbejder sammen med kommunens mange kulturproducerende foreninger, institutioner om private aktører om at skabe en kulturprofil, som er vedkommende, relevant og publikumsrettet for flest mulige borgere.

 

Oplevelser der bygger bro mellem generationer eller samlet på tværs af kommunen prioriteres, ligesom fokus på særlige satsninger indenfor kulturområdet og tværgående indsatser i kommunen generelt.

 

Lokaleleje

Det er muligt at leje lokaler i Teaterbygningen – dog ikke til private arrangementer. Der er i alt syv lokaler med plads til mellem 12 og 600 personer og vores medarbejdere gør lokalet klar til brug.

 

Foreninger og organisationer med folkeoplysende formål i Køge Kommune kan låne lokaler uden beregning. Dog skal arrangementet vedrøre foreningens primære formål.

 

Besøg hjemmeside >
 

 

Teaterbygningen
Bag Haverne 1
4600 Køge
T: 56 67 67 00

 

 
Teaterbygningen arbejder sammen med:
Glade Toner Køge >

KøgeBibliotekerne >
Køge Spillemandsforening >
Musikforeningen Bygningen >

Tapperiet >

FLERE ARRANGEMENTER I Teaterbygningen:

koegenu boernetimen med boernekultur samvaer og spisning paa teaterbygningen i koege 5
25. november 2021 kl. 16.30

Børnetimen med børnekultur og efterfølgende aftensmad

Børnekultur og fællesspisning på Teaterbygningen
SE ALLE ARRANGEMENTER >køgenu erhverv erhvervsnyheder fra køge-området