AF KARIN KRAUSE 16.03.2012
Når danske virksomheder og forskningsinstanser skal bruge højt kvalificeret arbejdskraft, kan det nogle gange – til helt særlige stillinger – være nødvendigt at kigge mod udlandet. Her spiller Køge-virksomheden Relocare en vigtig rolle. Bag virksomheden står Else Christensen, der også privat bor i Køge.
Hos Relocare hjælper man nye udenlandske videnmedarbejdere med at finde sig til rette i Danmark. På engelsk hedder det relocation (deraf navnet Relocare).
Der er mange ting, som skal falde på plads, når en ny videnmedarbejder rekrutteres til Danmark og skal flytte fra sit hjemland. Måske rykker en hel familie med i købet. Udover ansættelseskontrakt så handler det om at finde den rigtige bolig, en god skole til børnene og måske også et job til ægtefællen.
Siden er der også alt det, man skal lære om vores transportsystemer, skat, sport, fritid samt praktisk hjælp til bank, IT, forsikringer m.m.
Sidst men ikke mindst er der kulturen. Relocare laver kulturkurser til både medarbejder, HR og ledelse. Det kan være dansk kultur for de udenlandske medarbejdere og deres familier, men også kulturkurser om at indstationere, motivere og lede medarbejdere fra andre lande.
Vi følger dem langt
Mens andre relocation-virksomheder primært hjælper med alt det indledende, og meget praktiske, i forbindelse med flytningen til Danmark, har Else Christensen, der ejer Relocare, stor succes med at følge medarbejderen og hans/hendes familie i længere tid – nogle gange i op til 2 år bl.a. via interkulturel coaching. Derved fanger de eventuelle problemer i tide.
’Jeg har erfaring for, at vi kan fastholde langt flere af de udenlandske medarbejdere i deres fulde kontraktlængde, hvis vi følger dem ud over de første måneder. Det er tid og penge, der er givet godt ud, for det koster virksomheden rigtigt meget, når en medarbejder tager hjem i utide’, siger Else Christensen.
4,5 mio. kr. i tabte værdier
Hvis en medarbejder eksempelvis efter et år ønsker sig væk fra Danmark, koster det ifølge analyser ofte mere end 4,5 mio. kr. i tabte værdier, viden og kompetencer – for virksomheden, men også for Danmark generelt.
Hos Relocare har det vist sig at være en stor succes at følge medarbejderne i længere tid. Ud af mange hundrede personer er det kun få, der er taget herfra i utide, så man har let ved at fastholde medarbejderne, fordi man netop følger dem tæt og kan sætte ind, hvis der er ting, som ikke fungerer 100%. Til sammenligning har andre i branchen kun kunnet fastholde 1,6 pct. af de udenlandske medarbejdere, de har rekrutteret til Danmark efter en 3-årig periode.
Kina bygger bro til Danmark
Flere nationaliteter er knyttet til Relocare i Køge.
’Mine medarbejdere er min forlængede arm og meget vigtige i det daglige arbejde. Blandt andet har jeg dygtig bemanding med min kollega Xu Na i Beijing i Kina, et kommercielt brændpunkt. Det hjælper med at bygge bro til Danmark og gør det muligt at følge medarbejderen fra a til z i hele processen, siger Else Christensen.
Fakta om Relocare
I dag er der 17 medarbejdere tilknyttet Relocare, enten som fuldtidsmedarbejdere eller som deltids- eller projektansættelser. Relocare løser opgaver for virksomheder og forskningsinstanser i hele landet, primært mellemstore og store virksomheder som f.eks. transport-giganten DSV og forskningsinstanser som Danmarks Tekniske Universitet, DTU.
Læs mere om Relocare her >