temaer
VINDER AF NYT SUPERSYGEHUS i Køge

Pressemeddelelse Dagbladet, Køge  07.06.2013

 

Region Sjælland har udpeget Rådgivergruppen USK med C.F. Møller, Alectia og Rambøll i spidsen som vinder af konkurrencen om det nye Universitetssygehus Køge med et budget på 4 mia. kr.

 

- De har tegnet et meget flot universitetssygehus, som bliver et sundhedsfagligt vartegn for hele Region Sjælland. Projektet overbeviser med sin arkitektur og struktur om, at det vil være robust både under planlægningen, udførelsen og i fremtiden, siger regionsrådsformand Steen Bach Nielsen.

 

Universitetssygehus Køge (USK) en udvidelse af det eksisterende Køge Sygehus, der får tredoblet arealet til i alt 177.000 m². Projektet er visionært både hvad angår arkitektur og funktionalitet. Der er stor fleksibilitet i forhold til organisering af sygehusets funktioner, hvilket giver gode muligheder for at understøtte Region Sjællands vision om sammenhængende patientforløb.

 

- Designet tager afsæt i det eksisterende sygehus kvaliteter og potentiale og udgør en samlet bæredygtig arkitektonisk, funktionel og teknisk vision om et kompakt, overskueligt, grønt og inviterende sygehuskompleks, fortæller arkitekt og partner i C.F. Møller Klavs Hyttel.

 

Helende omgivelser

Køge Sygehus er placeret i en karakteristisk, ringformet skov. Det er udført af C.F. Møller i 1983-88, og bygningsanlægget er opført som en lav, tæt sygehusby med et enkelt, overordnet trafiksystem og uhøjtidelige og imødekommende gårdhaver og opholdsrum. Det nye Universitetssygehus Køge videreudvikler disse kvaliteter til moderne, helende og rekreative omgivelser for både patienter, pårørende og personalet: Landskabet rundt om sygehuset bliver udviklet med beplantning, søer og vandløb. Alle sengestuer får udsigt til landskabet vestover eller til Køge Bugt. De grønne omgivelser, rigeligt med dagslys, gårdhaver, grønne tage og udsigt er vigtige elementer i tanken om helende arkitektur.

 

Overskueligt og effektivt

De eksisterende sengebygninger rives ned for at kunne bevare den nuværende vandrehal som hovedfærdselsåre i sygehuset. Herfra er der fire vertikale transportveje med torv i tilknytning til hver sin gårdhave, og det gør det enkelt at orientere sig i anlægget. Vandrehallen udvides og tilføres kvaliteter med nye gårdhaver og ovenlys.

Fordi bygningen er kompakt, bliver der et mindre gangareal i det nye sygehus og dermed kortere gåafstande for personalet. Det relativt begrænsede fodaftryk i forhold til byggeriets størrelse gør det muligt senere at udvide med nye fløje i alle retninger.

 

Innovative logistiske løsninger

Traditionelt er de installationstekniske anlæg - el, vvs, ventilation, brandsikring mm. – placeret centralt i et sygehus. Men i USK placeres de decentralt ved hvert enkelt rum. Det betyder, at bygningernes kvadratmeter udnyttes optimalt, og etagearealerne friholdes til de primære kliniske funktioner. Det er også med til at fremtidssikre byggeriet, fordi det bliver enklere at ændre hvert rums funktioner og dertil hørende tekniske forsyninger.

Lagerrobotter, AGV'er (mobile robotplatforme) til transport af fx mad, sengetøj, medicin og brugt service og et rørpostsystem automatiserer den interne logistik og frigiver personaleressourcer til patientbehandling.

 

Sygehuset er således tegnet til fleksibelt at kunne imødekomme fremtidens krav til teknik, behandlingsformer og arbejdsmetoder og vil give et betydeligt kvalitativt løft for både patienternes oplevelse og personalets arbejdsforhold.

 

Erfarent team

Rådgivergruppen USK engageres som totalrådgiver for projekteringen af universitetssygehuset og er et konsortium bestående af C.F. Møller Danmark A/S, Alectia A/S og Rambøll Danmark A/S med CUBO arkitekter A/S, Gehl Architects og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S som underrådgivere.

 

Det vindende rådgivningshold udgør et stærkt tværfagligt team med erfaring fra opgaven som totalrådgiver for Det Nye Universitetshospital i Aarhus, der nu er under opførelse i Skejby nord for Aarhus. Det nuværende Køge Sygehus er ligeledes udført af C.F. Møller, Rambøll og Alectia i 1983-88.

 

Fakta om Universitetssygehus Køge

Universitetssygehus Køge bliver akutsygehus for 290.000 borgere i Køge og omegn samt landsdelscenter med samling af al specialiseret behandling for Region Sjælland og omdrejningspunkt for regionens forsknings- og undervisningsaktiviteter. USK bliver samtidig Køges største arbejdsplads.

 

Budgetramme: 4 mia. kr.

Antal senge: ca. 900

Samlet etageareal: ca. 177.000 m2

Nybygget etageareal: ca. 130.000 m2

Antal sengedage: 245.000 pr. år

Ambulant aktivitet: 420.000 pr. år

Antal samtidige beskæftigede: 3.000

Antal studerende og forskere: 600

 

Byggestart: medio 2015

Ibrugtagning 1. etape: medio 2018

Ibrugtagning 2. etape: primo 2021

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 50      5. - 11. december 2022
tirsdag 6. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK