temaer
STRØM på Femern-forbindelsen

Pressemeddelelse Fermern.dk  16.09.2014

 

Den 18 km lange Femern-tunnel med elektrisk togdrift og en fuldt oplyst vejtunnel kræver sikkerhed for en konstant strømforsyning. Derfor får tunnelen sin egen, store transformerstation ved Rødbyhavn.
Transformerstationen skal levere energi svarende til et årligt elforbrug på i alt 60 gigawatt-timer (GWh) til Femern-tunnelen. Hvilket omtrent svarer til forbruget i en større provinsby med 10.000 husstande - eller Maribo og Sakskøbing til sammen.

 

Dens samlede effekt bliver på omkring 120 MW. Arealmæssigt vil den optage et område på 20.000 kvadratmeter svarende til knap tre fodboldbaner af samme størrelse som Parken i København.

 

Anlægget byder på spændende men velafprøvet teknologi og konstruktionsmetoder, som nu introduceres i Danmark for første gang.

Blandt andet skal det klimasikres, så det ikke risikerer at blive oversvømmet ved stormflod på det lavtliggende Lolland. Det skal ske ved hjælp af en spunsvæg, som rammes ned i jorden og kommer til at danne et fire meter højt og vandtæt hegn hele vejen rundt om transformerstationen.

 

Desuden skal det sikres, at det store højspændingsanlæg ikke forstyrrer omgivelserne i tyndt befolkede områder. For eksempel ved at påvirke tog på vej til og fra tunnelen. Hvis der ikke tages effektivt højde for elektronisk ’støj’ i form af elektromagnetisk udstråling, kan det i værste fald betyde, at strømmen slås ud, eller mobiltelefoner går ned. Det imødegås ved at anvende ny teknologi i form af effektelektronik, der i forvejen benyttes i en række lande med elektrificerede jernbaner.

 

”Den her måde at bygge transformerstationer på er ikke set før i Danmark. Vi indfører en omfattende sikkerhed i forhold til både klimaforandringer og elektromagnetisk støj, som er baseret på velafprøvet teknologi, som i dag anvendes mange steder i verden”, fortæller Johnny Restrup-Sørensen, kontraktdirektør i Femern A/S.

 

Det er de elektriske tog, der kommer til at sluge størstedelen af strømmen fra transformatorstationen. Ifølge prognoserne ventes op mod 120 tog med gods og passagerer at køre gennem tunnelen hvert døgn. Og det er her, elektronikken skal hindre forstyrrelser. 

 

”Kravene til de store højspændingsanlæg er blevet skærpede, så der skal skærmes bedre for ikke at forstyrre omgivelserne. Det kan man gøre med ny teknologi, hvor der integreres konvertere, som skaber balance mellem de forskellige faser, så der ikke mærkes forstyrrende støj i el-nettet. Med de gamle systemer accepterede man en smule støj, men det er ikke tilfældet længere", fortæller projektchef Per Henning Laursen fra Rambøll.

 

Transformerstationen skal også sikre strøm til alt det tekniske udstyr i tunnelen som lys, pumper og ventilation. Det sørger en anden del af den for.

 

Det er meningen, at togene skal køre på dansk strøm gennem tunnelen og et lille stykke ind på land på Fehmarn, hvor de glider over på det tyske el-system. Fra tysk side kan der leveres strøm midlertidigt, hvis strømmen skulle gå i tunnelen. 

 

Femern A/S har netop prækvalificeret tre konsortier til at byde på at anlægge transformerstationen: det danske Bravida Danmark A/S, det dansk-franske Siemens A/S og Cegelec Mobility samt Elektrobudowa SA fra Polen.

 

De tre konsortier skal nu udarbejde tekniske bud på kontrakterne efter samme model som for de øvrige store kontrakter på tunnel-projektet og derefter gennem endnu en runde, hvor priserne er inkluderet. Femern A/S forventer at modtage de endelige tilbud på transformatorstationen i slutningen af 2015, og kontrakterne ventes underskrevet i 2016.

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 49      28. november - 4. december 2022
tirsdag 29. november kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 50      5. - 11. december 2022
tirsdag 6. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK