temaer
Pressefoto fra Køge Kommune / sn.dk
STATIONSPLADSEN: Lejligheder og erhvervslokaler rykker nærmere

Af Anders Fallesen / sn.dk

 

 

Boligbyggerierne ved Køge Station fortsætter med at skyde i vejret, og på tirsdag er turen kommet til godkendelsen af endnu en lokalplan.

 

Denne gang drejer det sig om et område i den sydlige ende af Bjerggade ud mod stationspladsen, hvor en op mod 15,5 meter høj boligbygning med otte lejligheder i 80-90 kvadratmeters størrelse ventes opført. Dertil kommer erhvervslokaler i stueetagen.

 

Lokalplanforslaget har nu været i høring og er foreløbig både blevet godkendt af Klima- og Planudvalget og siden Økonomiudvalget, hvorfor det ventes at være en formsag for byrådet at nikke ja.

 

Selve lokalplanen foreslår desuden, at bygningen kan opføres i såkaldt præget beton og metalplader i rødlige nuancer eller alternativt i røde mursten og tegltag. Hensigten er dermed, at det skal passe ind i den resterende Bjerggades visuelle udtryk.

 

- Materialevalget, som præget beton og metalplader, er tænkt som en måde at markere overgangen mellem den gamle by og det nye område, lyder det i sagsfremstillingen til tirsdagens virtuelle byrådsmøde.

 

Bekymring om udtryk

I høringsfasen har en enkelt borger, en række myndighedsinstitutioner, såsom Miljøstyrelsen, og et arkitektfirma på vegne af bygherren, skrevet høringssvar.

 

Heri fremhæves der blandt andet en bekymring for bygningens visuelle udtryk:

 

- Facader agtes udført af betonelementer indfarvet med tilslag af knust rød tegl og en tagetage med beklædning af rødlige metalplader eller rødlige fibercementplader er fremmed på dette sted og ikke særligt hensynsfuldt overfor gaden som helhed, skriver en borger og fortsætter:

 

- Det bør næsten være et must at anvende lertegl i facader og på tag. I hvert fald bør der inden en eventuel godkendelse af prægede rødlige betonelementer kræves forud etableret en mock up, idet tidligere eksempler næppe alle er vellykkede. Det bør især iagttages, hvad ordet prægede dækker over, konstateres det i høringssvaret.

 

Forvaltningen vurderer imidlertid i et høringsnotat, at der ikke kan stilles krav om det såkaldte mock up, samt at der med det foreslåede gives mulighed for anvendelse af nye materialer på ejendommen, som skal markere overgangen mellem den nye bydel og det gamle Køge.

 

-Farvemæssigt tages udgangspunkt i de farver og nuancer, som er i Bjerggade. Lokalplanen giver ligeledes mulighed for opførelse af byggeri i røde mursten og tegltag, skriver man i høringsnotatet.

Flere lejligheder?
 

Bygherren har desuden undervejs i planlægningsarbejdet anmodet kommunen om at tillade, at erhvervslokalerne i stueetagen skiftes ud med mulighed for at etablere flere lejligheder i stedet.

 

I forhold til erhvervslokalerne finder bygherren nemlig ikke beliggenheden alt for attraktiv, fremgår det af et høringssvar, som et arkitektfirma har udarbejdet:

 

- Bygherre har foretaget en grundig undersøgelse af erhvervslejemål i Køge bymidte, herunder mulighed for synlighed i gadebilledet, logistik i forhold til eksisterende trafik af publikum, varelevering og biler samt det uhensigtsmæssig i indretning af erhverv i en gade, som overvejende har boliger i stueetagen, skriver arkitektfirmaet i høringssvaret og fortsætter:

 

- Undersøgelsen er udarbejdet i samarbejde med fem lokale ejendomsmæglere. Herunder listes bekymringerne ved etablering af erhverv i stueetagen:

 

Der er meget begrænset synlighed for erhvervet, da det ikke ligger i naturlig forlængelse af Stationstorvet, men derimod i den helt anden ende med kørende biler og lastbiler forbi lejemålene fra Rådhusstrædet, Stationspladsen og parkeringspladsen mod Kavalerslippen. Der er derfor ikke en naturlig gående publikum forbi vinduerne, lyder bekymringen fra bygherren.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler imidlertid over for byrådet, at man fastholder tanken om erhvervslokaler, ikke boliger, i stueetagen:

 

- Forvaltningen indstiller at der ikke gives mulighed for etablering af bolig i stueetagen. Den ønskede arkitektur lægger ikke op til boliger på grund af høje vinduer, som går helt ned til terræn.

 

Ejendommens placering ligger ud mod en eksponeret plads, hvor der vil være en del færdsel til og fra Sundhedshuset. Dette kan føre til meget lukkede facader med nedrullede gardiner på grund af indbliksgener fra de forbipasserende, skriver forvaltningen.

 

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 49      28. november - 4. december 2022
tirsdag 29. november kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 50      5. - 11. december 2022
tirsdag 6. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK