temaer
NYE KRAV til oplysningspligt ved salg af andelsbolig

Pr. 1. januar 2014 trådte der nye krav i kraft, der skærper sælgers oplysningspligt. Sælger skal fremover udlevere skemaer med nøgleoplysninger om både boligen og foreningen til køber inden et salg.

 

Gennemsigtighed

I en ikke så fjern fortid, var der ikke mange regler på andelsbolig området. Et salg kunne ske via venteliste og ofte var salgsaftalen blot en enkelt A4 ark. De tider er forbi!

I forbindelse med boligboblen blev der bygget rigtig mange andelsboliger i provinsen. I København blev udlejningsejendomme solgt til opskruet priser og omdannet til andelsboligforeninger. Mange steder blev andelsboligforeningerne finansieret af optimistiske banker, der gladelig tilbød Swap-lån, som andelsboligforeningerne ikke forstod. Da boblen sprang ramte den også andelsboligmarkedet.

I dag er en række foreninger nødlidende. Flere steder er andelsboliger usælgelige. Flere foreninger forsøger forgæves at blive erklæret konkurs.

For en køber kan det imidlertid være ganske vanskeligt at gennemskue, om en andelsbolig er et godt køb, eller en økonomisk fælde. Med de nye skærpede lovkrav til fremlæggelse af nøgletal, håber man at gøre andelsboligkøbet mere gennemskueligt.

 

Nøgleoplysninger

Sælger skal til køber udlevere to sæt skemaer med nøgletal. Et skema om den enkelte andelsbolig – og et skema om foreningens forhold indeholdende oplysninger om foreningens drift, vedligeholdelse og finansielle forhold.

 

Nøgleoplysninger skal udfyldes i særlige skemaer udarbejdet af Ministerriet for By, Bolig og Landdistrikter.

 

De nye skemaer SKAL anvendes ved alle overdragelser, som finder sted efter, at foreningen har afholdt generalforsamling og godkendt den nye årsrapport. De fleste foreninger afholder ordinær generalforsamling her i løbet af foråret 2014, hvor årsrapport for 2013 skal godkendes. Med andre ord gælder de nye krav om udlevering af skemaer, så snart førstkommende årsrapport er godkendt.

 

Nye krav til årsrapport

Økonomien i andelsboligforeninger skal også være nemmere at gennemskue. Allerede fra 1. januar 2014 har der derfor været pligt til at medtage en række noter i foreningernes årsrapport for 2013. Formålet er at sikre, at årsrapporterne indeholder de samme nøgletal og dermed giver en større ensartethed ved sammenligning af forskellige foreningers årsrapporter.

Det er den enkelte bestyrelses ansvar at sikre, at alle de nye oplysninger kommer med i årsrapporten, der skal aflægges nu. Det betyder også, at det efter min opfattelse efterhånden vil være uansvarligt, hvis foreningerne ikke vælger en professionel revisor til at udarbejde årsrapporten.

 

Nyt it-system

Ministeriet er nu i færd med at udvikle et it-system til registrering af de oplysninger, der skal indtastes i skemaerne.

Det er hensigten at penge- og realkreditinstitutter, der har ydet lån til foreningerne, skal indberette finansielle nøgletal til it-systemet. Oplysningerne vil så blive overført til skemaerne.

Da ministeriet ikke er færdigt med deres it-system, og da der sandsynligvis også vil være en indkøringsperiode, anbefaler jeg, at foreningerne venter længst muligt med at afholde ordinær generalforsamling og dermed godkendelse af årsrapporten.

 

Andelsboligforeningerne skal logge på det nye it-system og benytte foreningens cvr. nr. som adgangskode. For de foreninger, der endnu ikke har fået et cvr. nr. bør det være anledningen til at disse foreninger straks få sig et cvr.nr.

 

Dyrt for foreningerne

Med de nye oplysningskrav bliver det ganske vanskeligt for foreninger fremover at være selvadministrerende, ligesom foreningerne bør vælge at betale for en professionel revisor.

Jeg tvivler også på, at administratorer og pengeinstitutter vil udarbejde og indtaste nøgletal uden særskilt honorar. De nye oplysningskrav vil derfor utvivlsomt betyde større faste udgifter for foreningerne.

 

Nærværende artikel er skrevet af advokat Dorthe Westerdahl, Partneradvokater, R&R Køge, specialist i andesboliger. Nørregade 54A, Køge.

Hjemmeside www.partneradvokater.dk

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK