temaer
NY LOV om ansættelsesklausuler

Af advokat Steen Witthøfft, PARTNER Advokater 05.01.2016

 

Fra d. 1. januar 2016 træder en ny lov om ansættelsesklausuler i kraft. Loven omfatter job-, konkurrence- og kundeklausuler samt kombination af konkurrence- og kundeklausuler. Loven har virkning for alle ansættelsesklausuler der indgås efter årsskiftet.

 

Det er vigtigt som arbejdsgiver at være opmærksom på de kommende ændringer, da en overtrædelse heraf kan medføre, at klausulerne ugyldige. De væsentligste ændringer gennemgås kort i det følgende:

 

Der kan som udgangspunkt ikke længere gyldigt aftales jobklausuler. I få situationer er det dog stadig muligt at aftale en jobklausul. Det er særligt i forbindelse med forhandling om virksomhedsoverdragelse, hvor der er mulighed for at aftale jobklausuler i op til 6 måneder samt for vikarbureauer, der stadig kan indgå aftale om kompensation, såfremt virksomheder, der har antaget vikarbureauret til at udsende vikarer, ansætter de udsendte vikarer.

 

Konkurrence- og kundeklausuler kan gyldigt aftales, men på begge områder er betingelserne blevet skærpet overfor arbejdsgiveren.

 

Konkurrenceklausuler kan kun aftales såfremt medarbejderen har en ”helt særlig betroet stilling” og må højst løbe over 12 måneder. Gyldigheden er derudover betinget af, at arbejdsgiveren skriftligt oplyser lønmodtageren om de forhold i ansættelsen, der gør det påkrævet at indgå en aftale om konkurrenceklausul.

 

Ved kundeklausuler bliver en væsentligt ændring, at hvor det tidligere omfattede kunder, som lønmodtageren havde haft forretningsmæssig forbindelse med i de sidste 18 måneder, gælder det nu kun for de sidste 12 måneder. Lønmodtageren skal ved fratrædelse have udleveret en liste med de kunder, som arbejdsgiveren mener, er omfattet. Kundeklausulen kan ikke længere omfatte særlige kunder, som lønmodtageren ikke har haft kontakt med.

 

For de kombinerede klausuler gælder det, at de ikke kan have en varighed på over 6 måneder.

 

Kompensation:

I forbindelse med indgåelse af en ansættelsesklausul skal lønmodtageren kompenseres for de begrænsninger, som denne påføres. Kompensationen skal gives, når klausulen træder i kraft, hvilket den gør når ansættelsen stopper. I kraft af den nye lov kan kompensationen udgøre op til 60 % af lønnen på fratrædelsestidspunktet.

Såfremt lønmodtageren får andet passende arbejde, er der stadig mulighed for at kompensationen nedsættes.

 

De to første måneders kompensation er et engangsbeløb, som skal betales ved fratrædelsen og derfor skal betales uanset om lønmodtageren får andet arbejde eller ej, og lønmodtagerens tabsbegrænsningspligt påvirker derfor heller ikke denne betaling.

 

 

Opsigelse:

Såfremt man vil opsige en ansættelsesklausul, kan dette stadig gøres med 1 måneds varighed og man skal herefter ikke som udgangspunkt kompensere medarbejderen ved endt ansættelse. Hertil gælder det dog at en lønmodtager har krav på engangsbeløbet, såfremt fratrædelse sker mindre end 6 måneder efter man har opsagt ansættelsesklausulen og hvis lønmodtageren været ansat i mere end 3 mdr.

 

Opsiges en lønmodtager uden at der er rimelig anledning, eller at lønmodtageren opsiger på grund af misligholdelse fra arbejdsgiverens side, vil klausulen som hovedregel heller ikke gælde. Det samme vil være gælden, hvis klausulen går ud over hvad der rimeligt og påkrævet.

 

Ændringerne bør tages alvorligt af arbejdsgiverne, og man bør inden man indgår ansættelsesklausuler fremadrettet overveje om det kan betale sig, da kompensationen som nævnt er blevet væsentlig dyrere. Da det hertil også kan nævnes at der d. 1. januar 2016 træder en lov i kraft om forbud mod afskedigelse af 

personer på baggrund af, at de er fyldt 70 år, er det som arbejdsgiver en god ide at kigge sine ansættelseskontrakter igennem. Særligt hvor man anvender en standardkontrakt, skal man være opmærksom på, om de opfylder de nye ændringer.

Sidder man som arbejdsgiver nu og tænker, at alle ens aftaler skal ændres snarest, kan man godt stoppe lidt op. Bestemmelser indeholdt i kollektive aftaler og overenskomster, indgået inden loven træder i kraft, vil fortsat være gyldige, indtil det tidspunkt aftalen kan opsiges eller bringes til ophør. Individuelle aftaler indgået før kan tillige opretholdes indtil 2021. Noget andet gælder dog angående 70 års alderen, hvor alle ansættelsesbeviser med dette indhold vil være i strid med loven, medmindre man indgår ny ansættelseskontrakt eller laver et tillæg til den eksisterende kontrakt, der træder i stedet for bestemmelsen om fratrædelse ved 70 år.

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 50      5. - 11. december 2022
tirsdag 6. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK