temaer
Foto fra sn.dk
NY JULEBELYSNING til Køges gader

Af Henrik Førby Jensen / sn.dk

 

»Nu tændes tusind julelys« klinger en af de velkendte julemelodier skrevet af Emmy Köhler, og det er præcis det der kommer til at ske i Køge Centrum denne jul.

 

Køge Handel har nemlig besluttet, at investere i helt ny julebelysning, oplyser foreningen i en pressemeddelelse.

 

Julebelysningen skal ikke kun komme handelslivet til gode, men vil skabe et hyggeligt byrum for alle at opholde sig i, understreger Køge Handel.

 

- Vores eksisterende julebelysning er hyggelig, men den er også ved at være ganske brugt at se på. Lys skaber stemning, hvilket er en vigtig faktor når man går igennem byen og skal foretage sine juleindkøb, og derfor har vi vurderet at den over 15 år gamle julebelysning, skal udskiftes.

 

Det er naturligvis en udskrivning på kontoen, men vi foretager ikke sådanne investeringer, hvis vi ikke mener det bidrager til handelslivet på både den korte og lange bane. Og så skal man ikke undervurdere, hvad det koster Køge Handel årligt at reparere de gamle granranker. Det er ikke småpenge, siger formand for Køge Handel Søren Storgaard.

 

Det er firmaet MK Illumination som står for produktionen af julebelysningen, og er også det firma som har leveret julebelysningen i Strædet. Men det vil ikke være det helt samme design og udsmykning som kommer op og hænge i den gamle bydel.

 

- Det har været vigtigt for os, at den nye julebelysning rent æstetisk passer til de ældre bygninger i byen. Køges bygninger fortæller en fantastisk historie, som vi skal værne om, og derfor har vi valgt en julebelysning som passer til Køges DNA, fortæller Søren Storgaard.

 

Den nye julebelysning vil ligesom den gamle, fortsat bestå af granranker - dog noget tykkere, og den eksisterende stjerne vil blive udskiftet med et noget større lysende snefnug.

 

Det er ikke mere end et par år siden, at Køge Handel måtte spare hver anden granrække væk. Siden da har der i handelsgaderne være langt mellem den enkelte granrække og særligt i Brogade og Vestergade har det synet af mindre jul.

 

- En investering nu, skal gerne give værdi for byen både nu og fremadrettet. Selvom det koster af foreningens egenkapital, så vil den nye julebelysning være energibesparende, da der kun bruges lavenergi-LED lys.

 

Herudover vil det være nemmere at sætte den nye julebelysning op for vores lokale elektrikere, hvilket betyder at vi har kunne få råd til at investere i granranker til hele byen og ikke kun hver anden, siger Søren Storgaard. Men det er ikke kun julebelysning at foreningen har ønsket at investere i.

 

- Vi har en forpligtelse i Køge om at fastholde vores unikke handelsby, og konkurrencen fra andre handelsbyer, storcentre og nethandel gør, at vi ikke kan tillade os at vente på om situationen nu vender, siger Søren Storgaard og fortsætter:

 

- Køge Kommune har skabt mange nye udviklingsprojekter, som alle er med til at brande Køge, hvilket er positivt for Kommunen. Vi må bare ikke glemme at det er oplevelser der samler folk, og derfor skal vi huske at bevare intimiteten i Køge.

 

Ved at skabe byrum, hvor folk har lyst til at opholde sig, så skaber vi værdi for både borgere, turister og forretninger, siger formanden for Køge Handel.

 

Ifølge en rapport udarbejdet af ICP- institut for Center og Planlægning, forventes der kun at være 30 handelsbyer tilbage i Danmark i 2030 og Køge Handel mener, at det kræver en anderledes tankegang, for at være med i kapløbet om at være én af de overlevende handelsbyer.

 

I maj i år udkom Kommunernes Landsforenings case-publikation med anbefalinger til Kommunerne om at tænke detailhandlen mere strategisk. Køge Handel har derfor forespurgt både politikere og forvaltning om særlig tilladelse til at skabe anderledes byrum i bymidten.

 

Et helt præcist forslag lød på et julelandskab her i 2019, som inkluderer en 15 meter lang kælkebakke, som børn og barnlige sjæle vil kunne more sig på midt på Torvet. Kælkebakken, skulle omkranses af julemandens hus, kane og alt der hører sig til i et julelandskab.

 

- Forestil jer hvis Køge kunne promovere sig på at være den eneste handelsby der har en kælkebakke stående midt i byen - snevejr eller ej. Det er både hyggelig og samtidig god underholdning for byens brugere og besøgende fra andre byer, siger aktivitetschef i Køge Handel Katja Jensen.

 

- Hvis vi vil trække folk til byen, så skal vi også sørge for at skabe de gode byrum. Det kan også sagtens være mobile legeområder, eller oaser man kan side og hygge sig. Vi bliver bare nødt til at tænke mere strategisk som handelsby. Idéen med et julelandskab midt på Torvet, kom sig af, at forskellige aktører - heriblandt også politikere - har kritiseret det tomme torv, og stillet ønske om mere liv i bymidten - særligt i juleperioden.

 

Den bold har vi grebet, og synes det giver god mening at lave et samlingspunkt i byen, som både skaber en mere vedvarende aktivitet for store som små, samt en særlig juleatmosfære for alle der kommer op til byen i julemåneden, siger Katja Jensen.

 

Finansieringen af et så stort projekt vil Køge Handel stå for. Men projektet kræver delvis finansiering fra øvrige private sponsorer - en proces som kræver flere måneders forberedelse.

 

- Vores deadline var her i august, og derfor ærgrer det os da også, at vi endnu ikke har fået en afklaring fra politisk side af, selvom vi tilbage i marts løftede sløret for idéen, siger Søren Storgaard.

 

Stor indvielse
Men selvom der ikke kommer et julelandskab op i år, kan byen godt glæde sig til den nye julebelysning. Julebelysningen bliver leveret i oktober, og den lokale elektriker Henning Jensen er allerede i gang med de indledende forberedelser.

 

- Vi har mindre end to uger til at sætte den nye belysning op, da den først bliver leveret i oktober, så vi får travlt. Men det har vi hele tiden været forberedt på, så det skal vi nok klare, udtaler Michael Kristensen fra Henning Jensen.

 

Køge Handel har nemlig valgt at byens borgere og forretninger skal have mest mulig glæde af den nye julebelysning, og tænder derfor i år allerede julebelysningen i byen den 1. november.

 

- Vi skal huske, at et godt julesalg er afgørende for rigtig mange forretninger i byen, og mange køber allerede deres julegaver i november måned, særligt med Black Friday som er blevet en større handelsdag, udtaler formanden for foreningen.

 

Køge Handel inviterer derfor alle borgere og forretningsdrivende til stor indvielsesceremoni i Nørregade fredag den 1. november, hvor den nye julebelysning vil blive tændt præcis klokken 17.00.

 

To gange om året afholder Køge Handel sine store bankospil, hvor over 600 mennesker samles til en stemningsfuld og hyggelig aften i Ravnsborghallen. Og det er blandt andet disse bankospil der har været med til at finansiere den nye julebelysning.

 

- Det er ingen hemmelighed at investeringen vi har foretaget, ikke er et greb i lommen, men en stor omkostning for Køge Handel. Den indtægt vi gennem årene har fået fra bankospillene, har været med til at dække en del af de omkostninger vi har haft til opsætning af julebelysningen.

 

Derfor skal der også lyde en stor tak til alle dem som støtter op omkring vores bankospil. Både borgerne som køber billetter til spillene og alle byens butikker og erhverv der sponsorer præmierne, siger Søren Storgaard.

frise forsideligenu 5425
NY VAREHUSCHEF varsler nye tider i Kvickly Køge
I efteråret tiltrådte den 53-årige Flemming Ramø stillingen som varehuschef for Kvickly i Køge
Læs mere >
NU STARTER ENDNU ET STORT BYGGERI i Køge Idrætspark
I den kommende uge starter elementmontagen på det andet kontorhus i Køge Idrætspark.
Læs mere >
ENTREPRENØR-GIGANTEN AJOS rykker til Køge
Hvis succeser udelukkende blev opgjort i fysisk størrelse, har Ajos a/s næsten gjort det alt for godt.
Læs mere >
LASSE SKAL REPRÆSENTERE Køge til DM i Skills 2020
Hvem er den bedste tømrer? Hvem klipper bedst? Hvem er bedst med murstenene?
Læs mere >
MØD EU-POLITIKEREN SØREN GADE til gå-hjem-erhvervsmøde på Brasserie Baum
Kom og hør om Søren Gades arbejde i EU i et erhvervsrettet perspektiv
Læs mere >
SVENDESTYKKE MED TOPKARAKTER hos HJ Belysning Køge A/S
Flotte medaljer med 60 års mellemrum ...
Læs mere >
'LØVENS HULE' KAN GODT GØRE KLAR til kandidater fra Køges skoler
Alle 7. klasser fra Køge Kommunes folkeskoler har i de forgangne uger sluppet kreativiteten løs og arbejdet med innovative projekter.
Læs mere >
CONNECT KØGE HYLDER KØGES ERHVERVSLIV med masser af priser
Læs mere >
CONNECT KØGE HYLDER KØGES ERHVERVSLIV med masser af priser
Læs mere >
FEHMARN LINK BUSINESS CONFERENCE '20 på Lalandia
Find nye forretningsmuligheder på byggeriet af den kommende Femern-forbindelse
Læs mere >
LANDINSPEKTØRFIRMAET LE34 flytter ind i den nye idrætspark
Har man blot tilbragt ganske kort tid i byen, står Køges hastige udvikling klart for enhver
Læs mere >
KØGE NORD RYKKER TÆTTERE PÅ med opfølgning på kommuneplantillæg
Arbejdet med at konkretisere den nye bydel i Køge Nord kommer snart endnu et skridt videre
Læs mere >
'VILDERE' ER DET KORTE MOTTO for hovednavnet på Connect Køges Nytårskur på Tapperiet
Connect Køge holder Nytårskuren 2020 – Made in Køge – torsdag den 23. januar 2020
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 9      24. februar - 1. marts 2020
torsdag 27. februar kl. 16:30
IVÆRKSÆTTERI i praksis >
uge 10      2. - 8. marts 2020
uge 11      9. - 15. marts 2020
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv glb revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv hotel niels juel(1)
ErhvervsAvisen logo

Køgenu.dk

kalenderpartnere:

No Image
Find os på Facebook
kn partner logo koegekyst
koegenu erhverv dagbladet koege avisrulle
kne partneradvokater farve
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau
EVENTS
LIS SØRENSEN i samtale om livet og musikken I samtale med bogens forfatter, Danni Travn, vil samtale med Danni Travn hun fortæller hun om at finde sin vej
UDSTILLINGER
’FLERE PLANER’: Jørgen Teik Hansen udstiller i Borup Kulturhus Drama og poesi
MUSIK
LINDA P.'S sabotagehunger Det er svært ikke at slå ørerne ud, når Linda P deler ud af sin livshistorie
EVENTS:
'DANMARK I LÆNKER' – se filmen i anledning af befrielsesdagen
MUSIK:
TUREN GÅR TIL Nikolaj Stokholm EXTRA SHOW
EVENTS:
BØRNETIMEN med børnekultur og efterfølgende aftensmad
EVENTS:
JOOP VOS: EN HOLOCAUST-OVERLEVENDE fortæller sin historie
MUSIK:
COPENHAGEN DRUMMERS: The Grand Tour 2020
MUSIK:
TUREN GÅR TIL Nikolaj Stokholm
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Jan Gløët
T: 21 29 70 88

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK