temaer
Pressefoto fra Partner Advokater
NÅR FACEBOOK AT BLIVE klar til den nye persondatalov?

Af advokat Steen Witthøfft, PARTNER Advokater 26.04.2018

  

        1. Den 28. maj 2018 får vi en ny persondatalov i Danmark. Loven kommer fra en EU-forordning, der træder i kraft, og derfor bliver databeskyttelsesreglerne de samme over hele EU.

         

        Det betyder, at du som virksomhed fremover skal sikre dig, at du har lov til at behandle personoplysninger om dine kunder og ansatte. Gør du det ikke, risikerer din virksomhed at blive tildelt en bøde på 2-4 % af den årlige bruttoomsætning.

         

        Facebook i fedtefadet

        Det er ikke gået manges næse forbi, at Facebook den senere tid har været i problemer pga. lemfældig omgang med persondata. Facebook lever af at sælge og indsamle personlige data om almindelige mennesker, og derfor er de særligt sårbare når den nye persondataforordning træder i kraft.

         

        En bøde på 2-4 % af den globale bruttoomsætning kan mærkes – også for Facebook.

         

        Mens andre tech-giganter som f. eks. Microsoft hurtigt har været ude og fortælle om, hvordan de vil leve op til de nye regler, har Facebook været langsommere til at komme ud af starthullerne.

         

        Dømt i Tyskland

        Den 13. februar i år blev Facebook dømt ved en tysk domstol for ikke at leve op til den tyske persondatalov. Den tyske persondatalov minder meget om den danske, og derfor har forbrugerrådet Tænk nu igangsat en undersøgelse af, om Facebook lever op til de danske regler.

         

        Det er dog ikke så alvorligt for et selskab som Facebook, hvis de ikke lever op til vores nuværende persondatalov: den højeste bøde nogensinde givet for brud på persondataloven i Danmark er på 25.000 kr.

         

        Men hvis Facebook fortsætter med at bryde på persondataloven efter d. 28. maj, bliver det dyrt – så risikerer de, at 2-4 % af den globale bruttoomsætning ryger.

         

        Facebook får travlt

        Facebook får meget travlt, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at leve op til den nye persondataforordning. Forordningen kræver bl. a. at man har lovhjemmel til alle sine behandlingsaktiviteter og kan dokumentere dem. For et selskab som Facebook, der har samlet massive mængder af persondata om folk i 14 år, bliver dette en enorm udfordring.

         

        Det er ikke utænkeligt, at de europæiske datatilsyn, som er dem, der skal håndhæve de nye regler, vil være interesserede i at statuere eksempler til skræk og advarsel for de virksomheder, der ikke følger persondataforordningen – og hvilket offer er mere oplagt end Facebook?

         

        Så Facebook skal se at få fart på – ellers kan det bliver meget dyrt.

         

        Hvor kan jeg selv starte? 

        Du ejer sandsynligvis ikke en virksomhed på størrelse med Facebook, men de nye regler kommer til at gælde for alle virksomheder – fra enkeltmandsvirksomheden til den multinationale koncern – og dermed også din virksomhed.

         

        Men inden du går helt i panik over, om du når at være klar til d. 28. maj, skal du huske på, at 2-4 % af bruttoomsætningen er maksimalbøden, man kan blive tildelt. Vi ved endnu ikke, hvordan Datatilsynet vil uddele bøderne, men mange eksperter på området forudser, at maksimalbøderne alene vil blive givet i tilfælde, hvor en virksomhed slet ikke har gjort noget for at leve op til den nye lovgivning.

         

        Hvis du kan vise, at du er i gang med processen med at omstille din virksomhed til de nye regler og at du tager dem alvorligt, vil Datatilsynet formentlig se mildere på, at du ikke er klar dagen efter de nye regler træder i kraft.

         

        Der tilbydes mange gratis kurser om de nye persondataregler. Kurserne vil formentlig ikke i sig selv sætte dig i stand til at omstille din virksomhed til de nye regler, men de kan give dig et godt indblik i, hvad de nye regler handler om. De kan også give dig et overblik over, hvad der helt konkret skal gøres.

         

        De nye regler er omfattende og til tider komplicerede, og det vil derfor være en god idé at kontakte din advokat og høre, om han/ hun kan hjælpe dig med at leve op til reglerne. Hvis din advokat ikke kan hjælpe dig, anbefaler vi dig at finde hjælp hos en anden advokat med ekspertise på persondataområdet.

         

      1.  

        Spørgsmål?

        Vi skriver over den næste periode en række artikler om, hvordan du praktisk og økonomisk får omlagt din virksomhed til at behandle persondata efter de nye regler.

         

        Hvis du har konkrete spørgsmål til den nye persondataforordning og hvad den kommer til at betyde for din virksomhed, er du velkommen til at skrive til os på ak@partneradvokater.dk.

         

        Med venlig hilsen

        Steen Witthøfft, Advokat (H)

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 49      28. november - 4. december 2022
tirsdag 29. november kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 50      5. - 11. december 2022
tirsdag 6. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK