temaer
KØGE KOMMUNE styrker indsatsen mod oversvømmelser

Bedre varsling ved store regnskyl, en styrket beredskabsplan og nye regnvandsbassiner til at holde vandet i skak. Det er nogle af de løsninger, som kan være med til at sikre Køge Kommune bedre mod oversvømmelser i fremtiden. 

 

I juledagene skyllede regnen non-stop ind over Danmark i 30 timer og skabte oversvømmelser i store dele af landet. I Køge Kommune resulterede regnen i oversvømmede veje ved især Boholte, Hastrup, Marksvinget og Vandstjernevej. Og det kan nemt ske igen. For nok er det sæson for regn, storm og blæst, men de hastigt voksende klimaforandringer betyder, at vejret bliver mere ekstremt. Derfor vil Køge Kommune nu styrke sit værn mod elementernes rasen, siger Mette Jorsø, der er formand for Køges Teknik- og Miljøudvalg.

 

”En af de muligheder vi kigger på, er om vi skal have nogle bassiner, som kan holde vandet tilbage længere uden for byerne. Samtidig er der måske behov for at justere lidt på de tiltag, vi allerede har lavet for at sikre os bedre mod oversvømmelser. Desuden skal vi have endnu bedre systemer til at varsle os, når der kommer meget regn, og vi vil også kigge på en stærkere beredskabsplan sammen med Østsjællands Beredskab, som fx udpeger, hvor vandet kan holdes tilbage i akutte situationer,” siger Mette Jorsø.  

 

Kan ikke undgå oversvømmelser af veje

Området omkring Marksvinget har flere gange været ramt af oversvømmelser, da vandet samler sig her ved store regnskyl. Derfor gik Køge kommune sidste år i gang med at sikre området bedre mod oversvømmelser. Et regnvandsbassin ved Åshøjestien og Søsvinget, et vådområde på Vandstjernevej og en udvidelse af kapaciteten i Hastrupsøerne skulle tilsammen forhindre vandet i at hobe sig op ved Marksvinget. Men med en kombination af kraftig regn, forhøjet vandstand i Køge Bugt og meget våd undergrund, kunne det ikke holde vandet fra at oversvømme veje og stier flere steder i kommunen.

 

En stor indsats af ETK, Energiforsyningen og Beredskabet betød, at man undgik større skader med undtagelse af Nørremarkens Plejehjem på Ølbyvej, som fik vand i kælderen. Selvom oversvømmelserne ikke resulterede i alvorlige skader, skabte vandet alligevel en del problemer. Derfor drøftede Teknik- og Miljøudvalget, hvordan man kan være endnu bedre forberedt på ekstreme regnskyl i fremtiden:

 

”Vi undgik at huse og haver ved Marksvinget blev oversvømmet på grund af de regnvandsbassiner og vådområder, vi har lavet for at sikre os mod oversvømmelser. Det er jeg selvfølgelig glad for. Omvendt må vi også sige, at der var problemer med rigtig meget vand på veje og stier, og vi skylder beboerne i de berørte områder at gøre vores bedste for at forhindre, at det sker igen. Vi har drøftet de forskellige muligheder, der er for at sikre os bedre, og vi går nu i gang med at finde de bedste løsninger,” siger Mette Jorsø.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen er allerede gået i gang med arbejdet. De bedste løsningsforslag skal herefter fremlægges for politikerne.

 

Kontakt

Mette Jorsø, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Køge, tlf., 4012 5941

 

 

Fakta

I juledage skabte en kombination af store mængder regn, forhøjet vandstand i Køge Bugt og et meget våd undergrund efter et regnfuldt efterår oversvømmelser flere steder i kommunen blandt andet ved Marksvinget.

 

Køge Kommune lavede sidste år klimatilpasning forskellige steder, som skulle forhindre store oversvømmelser. De består blandt andet i, at bassiner og naturlige vådområder ved Åshøjestien, Søsvinget og Vandstjernevej sammen med en udvidelse af kapaciteten i Hastrupsøerne skal holde vandet fra at samle sig ved Marksvinget eller skabe oversvømmelser undervejs til Marksvinget.

 

Den eksisterende klimatilpasning reddede huse og haver ved Marksvinget fra at blive oversvømmet. Men det var ikke nok til at forhindre vandet i at oversvømme veje og stier ved Boholte og Hastrup området samt Vandstjernevej og Marksvinget. Desuden fik Nørremarkens Plejehjem vand i kælderen.

 

Køge Kommune vil nu se på, hvordan den eksisterende klimatilpasning kan gøres endnu bedre fx ved øge kapaciteten mere i en af Hastrupsøerne og lave flere bassiner, som kan tilbageholde vand ved store regnskyl.

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 50      5. - 11. december 2022
tirsdag 6. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK