temaer
KØGE HAVN OG SKANDINAVISK TRANSPORT CENTER stormer frem

Pressemeddelelse Køge Havn 30.10.2014

 

Ny undersøgelse konkluderer at aktiviteterne på Køge Havn og Skandinavisk Transport Center (STC) har stor betydning for beskæftigelsen og erhvervsaktiviteten i Køge Kommune, Hovedstadsområdet og store dele af Sjælland.

Thomas Kampmann, Direktør for Køge Havn og Skandinavisk Transport Center, er en glad mand. Det er ikke mange måneder siden at Køge Havn kunne præsentere et rekordoverskud på 8,3 millioner kroner og nu konkluderer en ny undersøgelse, at Køge Havn og Skandinavisk Transport Center’s betydning i forhold til oplandet er øget betragteligt. På trods af den økonomiske krise i samfundet, har begge enheder forsat skabt arbejdspladser og øget omsætning.

 

Undersøgelsen, som er udarbejdet af GEMBA Seafood Consulting i samarbejde med Syddansk Universitet, konkluderer, at den samlede beskæftigelse i transport- og logistikklyngen i Køge siden 2008 er vokset med 28 pct., omsætningen med 22 pct., og indkomstdannelse og skattevirkning med hhv. 8 pct. og 9 pct.

Den svimlende stigning i beskæftigelsen afspejler bl.a., at udviklingen i havnens godsomsætning derligger væsentligt over den samlede udvikling på landsplan, som omvendt har haft en nedadgående kurve i samme analyseperiode. Faktisk har Køge Havn i 2013 omsat tæt på 2 mio. tons gods, hvilket er mere end en fordobling af godsomsætningen siden 2000. På transportcenteret står det ligeledes fornemt til, hvor stigningen i beskæftigelsen kan tilskrives, at nye virksomheder har etableret sig og at de eksisterende virksomheder har udvidet deres aktiviteter.

 

Vækst og arbejdspladser
De mange tons gods der bliver losset på Køge Havn i kombination med virksomhedernes forøgede aktiviteter på transportcenteret skaber arbejdspladser. Rigtig mange arbejdspladser. Den direkte, indirekte og afledte beskæftigelse opgøres i analysen til 3.878 årsværk, hvilket er en stigning på 839 i forhold til 2008. Dette skal ses i forhold til en samlet beskæftigelse på ca. 20.000 årsværk i Køge Kommune.

Det direkte og afledte forbrug, som arbejdspladserne skaber i det omgivende samfund, betyder en omsætning på 4.919 mio. kr., hvilket er 873 mio. kr. mere end i 2008. Dette giver en indkomstdannelse på 2.458 mio. kr. og en samlet skattevirkning på 710 mio. kr.

 

Selvom beskæftigelseseffekten er størst tæt på havn og transportcenter og dermed i Køge Kommune, konkluderer rapporten, at effekterne af Køge Havn og Skandinavisk Transport Center kan spores i hele Region Sjælland og hovedstadsområdet.

 

Fremtidens byggeklodser ligges i Køge
Gennem benhårdt strategisk arbejde er det lykkedes at skabe en velsmurt transportklynge i Køge, som tiltrækker virksomheder og skaber arbejdspladser. Når dette har været tendensen i krisetider, kan det kun varsle positivt for fremtiden, mener Thomas Kampmann:

- Analysen understreger jo en øget produktion i de virksomheder, der anvender havnen og transportcenteret og kendetegner også, at klyngen samlet set har styrket sin position i det danske transportsystem. Det kræver derfor ikke lang tid foran krystalkuglen for at se, at de igangværende udvidelser havneområdet og transportcenteret, vil sikre en forsat positiv udvikling, som er helt essentiel for fremtiden i Køge Kommune.

 

- Når Køge Havn i år 2022 er færdigudviklet vil den strække sig over 925.000 m2 og råde over 3.200 meter havnekaj. Det er en gevaldig udvidelse på hele 85 pct. mere areal og 60 pct. flere kajmeter i forhold til, hvad vi har i dag. Det betyder direkte oversat optimale muligheder for havnerelateret erhverv.

Der er skam også stor efterspørgsel på de nye arealer. Faktisk er der allerede indgået aftaler om udlejning af ca. 80 % af det nye område. De første kunder forventes allerede at rykke ind på det nye areal om et par måneder.

 

Thomas Kampmann forsætter:

- Der er ligeledes store udvidelsesmuligheder på Skandinavisk Transport Center. Netop udvidelsesmulighederne og en liberal lokalplan er en af de væsentlige faktorer for at flere virksomheder har valgt at etablere sig på STC.

Undersøgelsen, som tager udgangspunkt i data indsamlet fra 59 virksomheder med direkte aktiviteter på havnen og/eller transportcenteret samt økonomiske nøgletal fra 2008 og 2013, påpeger yderligere at investeringerne i transportklyngen – Køge Havn og STC – i fremtiden vil forsætte med at skabe afkast og vækst i form af arbejdspladser, større omsætning, indkomstdannelse og skattevirkning.

 

Det er muligt at hente en digital udgave af hele analysen på www.koegehavn.dk/nyheder-og-medier/medier>

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 49      28. november - 4. december 2022
tirsdag 29. november kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 50      5. - 11. december 2022
tirsdag 6. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK