temaer
Foto: Kenn Thomsen / sn.dk
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen

Af Anders Fallesen / sn.dk

 

 

Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25.

 

Det blev et budget med mådehold uden de helt store gaver eller investeringer, da Køge Kommune de kommende år vil mangle godt 30 millioner kroner om året på grund af stigende udgifter på det specialiserede børne- og voksenområde.

 

Bag aften står Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, SF, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Jeppe Lindberg (løsgænger) og Radikale Venstre.

 

Herunder følger en række nedslag i budgetaftalen, hvor der trods alt blev plads til både investeringer og hensigtserklæringer.

 

Landsbypuljen

Forligspartierne er enige om at prioritere landsbypuljen med 500.000 kroner om året i fire år, så landsbyerne har mulighed for at søge penge til mindre udviklingsprojekter og konkrete tiltag. Derudover ønsker partierne at arbejde med at skabe dialog med de resterende bysamfund, der i dag ikke falder ind under landsbypuljen, om hvorledes de kan bringes i spil.

 

Besparelser

Med aftalen har partierne givet håndslag på at udskyde en større omgang besparelser til de kommende år. Derfor lægges såkaldte besparelsesblokke ind for årene 2023-25 på samlet 70 millioner kroner. Håbet er, at kommunen i fremtiden - eksempelvis i forbindelse med finansloven eller økonomitalen - kompenseres, så man kan reducere sparekravet.

 

Parkeringshus

Der er behov for yderligere parkeringspladser på Søndre Havn, lyder det fra partierne. Derfor indeholder budgettet midler til et parkeringshus på Søndre Havn. Et parkeringshus, der i dele af de nederste etager skal indeholde »moderne skatefaciliteter« som erstatning for Gule hal. Af budgettet fremgår det, at kommunen vil deponere i alt 129 millioner kroner til projektet i 2023-24.

 

Køge Idrætspark

Det omdiskuterede Køge Idrætspark-projekt koster kommunen yderligere en stor pose penge, og derfor afsættes netto 19,4 millioner til færdiggørelsen af projektet. Beslutningen er en del af et tillægsforlig, hvor Dansk Folkeparti og Enhedslisten står udenfor. Pengene skal blandt andet gå til at løfte trafiksikkerheden omkring idrætsparken.

 

Sårbare børn og voksne

Udgifterne til det specialiserede børne- og voksenområde har været stigende, og derfor er der behov for at tilføre området godt 31 millioner kroner om året de kommende år. De stigende udgifter skyldes blandt andet en refusionsreform samt generelt stigende udgifter på området.

 

Bilfrit torv

Forligspartierne er enige om at undersøge, om Køge Torv kan omlægges til en delvist bilfri zone med henblik på at gøre centrum til et »imødekommende og attraktivt byrum«. Det skal ske ved at undersøge forudsætningerne for dette i forlængelse af en kommende etablering af fjernvarme i Køge by.

 

Fremtidens busdrift

I de sidste år er kommunens udgifter til busdrift gennem Movia steget betydeligt, og derfor har forligspartierne skulle finde yderligere i alt 7,6 millioner kroner til busdriften for 2024-25. Derudover ønsker partierne at kigge på alternativer for fremtidens busdrift i kommunen, herunder et særskilt fokus på mulighederne for betjening af kommunens tyndere befolkede områder med »alternative former for kollektive transportløsninger«.

 

Klimasikring

I budgetaftalen afsættes 8,5 millioner kroner til det igangværende projekt »Køge Dige«, der skal etablere klimasikring langs Køge Bugt. Kommunens andel udgør i alt 17 millioner kroner, men man forventer, at de resterende penge finansieres af staten.

 

Kulturhus

Forligspartierne vil have det kommende byråd til at gennemføre en »afdækning af rammer for et kulturhus«. Den skal indeholde overvejelser om ønsker, behov, profil og placering, idet det dog forudsættes, at et kulturhus skal placeres i Køge midtby.

 

Mindre klasser

Med et stigende antal børn de kommende år er der behov for at »genoverveje visionen for fremtidens folkeskole«. Derfor afsættes henholdsvis 1, 2 og 3 millioner kroner de kommende år til en gradvis implementering af et loft på maksimalt 24 elever i dansk og matematik i de kommende 0. klasser. Derudover afsættes en million kroner for at undersøge behovet for at udvide skolernes kapacitet i fremtiden.

 

Offentlige toiletter

I løbet af 1. halvår 2022 skal behovet for offentlige toiletter i Køge By, Borup og Herfølge afdækkes. Derudover vil forligspartierne undersøge markedet for automatiske toiletter, »som de ses i Paris og Ålborg«.

 

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK