temaer
HVORFOR SKAL virksomhederne bebyrdes med nye persondataregler?

Af advokat Steen Witthøfft, PARTNER Advokater 04.04.2018

  

      1. 28. maj 2018 får vi en ny persondatalov i Danmark.

       

      Det betyder, at du som virksomhed fremover skal sikre dig, at du har lov til at behandle personoplysninger om dine kunder og ansatte. Gør du det ikke, risikerer din virksomhed en bøde på 2-4 % af den årlige bruttoomsætning. Det kan virke noget voldsomt med så heftige bøder, og det er også det, der er meningen.

       

      Et af de spørgsmål, vi oftest møder, når vi hjælper små og mellemstore virksomheder med at omstille sig til de nye regler er:

       

      Hvorfor skal der igen spændes ben for virksomhederne?

      Vi forstår godt, at begejstringen for nye regler kan være på et meget lille sted. Særligt når det er regler, der gør, at man er nødt til at ændre på sine processer.

       

      Men der er en rigtig god grund til at vi får nye persondataregler:

       

      De nye regler er til for at beskytte dig og mig

      Begrebet ”persondata” dækker over alle oplysninger om en bestemt person, f. eks. navn, adresse, helbredsoplysninger, politisk overbevisning, seksualitet, tro, genetik osv.

       

      Disse data er blevet en global handelsvare på linje med olie og træ. Hver gang du går ind på en hjemmeside og hver gang du ”liker” noget på Facebook, efterlader du et aftryk i form af oplysninger, der kan spores tilbage til dig. Disse oplysninger fortæller noget om dig, og derfor er de meget værdifulde for mange virksomheder.

       

      Man kan nemlig bruge dem til en lang række formål. F. eks. kan virksomheder bedre målrette deres markedsføring til dig, hvis de ved noget om dig.

       

      Men dine persondata kan også misbruges.

      Det er f. eks. for nyligt blevet afsløret, at forskellige ”sjove” apps på Facebook har indsamlet vores persondata uden vi vidste det og solgt dem videre til virksomheder, der har brugt dem til at påvirke demokratiske valg. Virksomhederne kunne nemlig ud fra oplysningerne finde ud af, hvilke politiske budskaber, de forskellige befolkningsgrupper gerne ville høre, hvorefter de målrettede budskaberne til dem.

       

      På det mere hverdagsagtige plan kan man også forestille sig et scenarie, hvor en virksomhed får adgang til en jobansøgers sygdomshistorie og genetiske oplysninger, og undlader at ansætte vedkommende, fordi personen har risiko for at udvikle kræft eller har en arvelig sygdom.

       

      Eller man kan forestille sig, at et forsikringsselskab kunne nægte at tegne en forsikring, fordi de kom i besiddelse af oplysninger om en potentiel forsikringstagers skrøbelige helbred.

       

      Det Vilde Vesten

      Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, og indtil nu har man kunne misbruge oplysninger uden mærkbare konsekvenser. For hvad betyder en bøde på 20.000 kr. for Facebook eller et forsikringsselskab, hvis de kan tjene millioner eller milliarder på at bryde loven?

       

      Der har hersket lovløse tilstande på persondataområdet, og det måtte der gøres noget ved. Og det er der heldigvis blevet med den nye lov.

       

      De nye regler kommer til at betyde, at vi som privatpersoner selv ejer vores persondata. Dvs. at Facebook og andre ikke længere bare kan sælge dem videre uden vi ved det. Og hvis de gør det, falder hammeren i form af en bøde på 2-4% af deres globale bruttoomsætning.

       

      Den kan mærkes – også for de helt store selskaber.

       

      Så når din virksomhed skal omstilles til de nye regler, skal du huske på at glæde dig over, at det sker for at beskytte vores alle sammens privatliv.

       

      Men hvor kan jeg selv starte?

      De nye regler er omfattende og til tider komplicerede, og det vil derfor være en god idé at kontakte din advokat og høre, om han/ hun kan hjælpe dig med at leve op til reglerne. Hvis din advokat ikke kan hjælpe dig, anbefaler vi dig at finde hjælp hos en anden advokat med ekspertise på persondataområdet.

       

      Der tilbydes også mange gratis kurser om de nye persondataregler. Kurserne vil formentlig ikke i sig selv sætte dig i stand til at omstille din virksomhed til de nye regler, men de kan give dig et godt indblik i, hvad de nye regler handler om. De kan også give dig et overblik over, hvad der helt konkret skal gøres. ”

       

      Spørgsmål?

      Vi skriver over den næste periode en række artikler om, hvordan du praktisk og økonomisk får omlagt din virksomhed til at behandle persondata efter de nye regler.

       

      Hvis du har konkrete spørgsmål til den nye persondataforordning og hvad den kommer til at betyde for din virksomhed, er du velkommen til at skrive til os på ak@partneradvokater.dk.

       

      Med venlig hilsen

      Steen Witthøfft, Advokat (H)

       

  1.  

 

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK