temaer
Pressefoto fra Campus Køge
HAR DU kontrakt med Fido?

Kathrine Furman Ruhnau tog en tur tilbage til fortiden, da hun forleden besøgte Køge Handelsgymnasium for at dele ud af sin viden om erstatning uden for kontrakt. Til dagligt er hun advokatfuldmægtig hos advokatfirmaet Nørregaard & Mieritz på Køge Torv.

 

Lektor Dagny Thomsen og Jette Olesen Knudsen havde taget initiativ til at invitere advokatfuldmægtig Kathrine Furman Ruhnau fra Nørregaard & Mieritz til at fortælle seks afgangsklasser om fænomenet "erstatning uden for kontrakt". Emnet blev belyst i faget Erhvervsret, hvor alle har beskæftiget sig med det i en teoretisk kontekst. På dagen kunne der komme kød på konteksten, når advokatfuldmægtig Kathrine Furman Ruhnau kunne sætte eksempler fra virkeligheden ind i rammen. Klasserne 3c, 3j, 3k, 3no, 3y og 3z mødte i Kathrine Furman Ruhnau en ung engageret advokatfuldmægtig, som levende og med smil på læben serverede teori og praktiske eksempler.  Hun er selv student fra Køge Handelsgymnasium fra 2009 og har et år tilbage af sin uddannelse, før hun kan kalde sig advokat. Hun benyttede også lejligheden for at slå et slag for jurastudiet og advokatuddannelsen.

 

En meget veloplagt Kathrine Furman Ruhnau førte kyndigt klasserne gennem pensum, og hun belyste undervejs, hvordan fagets teori anvendes i praksis – både gennem egne erfaringer og fra retspraksis. Eleverne deltog aktivt og fik mulighed for at teste deres viden af – og fik på den måde en forsmag på forårets grønne klæde ved eksamensbordet. Udtryk som culpa, erstatningspligt, ansvarspådragende adfærd, objektivt ansvar og økonomisk tab føg rundt i auditoriet. Hundeloven dannede en god fælles forståelsesramme for lovens udmøntning. Som Kathrine Furman Ruhnau humoristisk tilføjede, så er sager med hundebid typisk behandlet under erstatning uden for kontrakt – man aftaler jo ikke med fru Jensens hund om de specifikke kontraktforhold, der skal være omkring bid.


Kontekstens rolle Klasserne vendte sammen med Kathrine Furman Ruhnau eksempler på objektivt ansvar og hundeloven - skønt det kan virke nok så sært. ”Bider Fru Jensens hund en indbrudstyv i hjemmet en nat, kan fru Jensen principielt godt blive erstatningsansvarlig over for den tilskadekommende, som følge af det objektive ansvar, men i praksis vurderes det, om tyven har udvist en sådan grad af accept af risiko ved indtrængen på privat grund uden invitation, at hundebid må anses for at være en form for erhvervsrisiko med den risiko, at fru Jensen ikke er erstatningsansvarlig”, Kathrine Furman Ruhnau. Der blev efterfølgende diskuteret, om det havde betydning, hvis et klistermærke advarede om hundens tilstedeværelse. Eksemplerne kunne godt udfordre elevernes retfærdighedsfølelse.

 

"Juraen giver svar og regler på alle områder. Vi ser på lovgivning og på retspraksis. Jura i praksis tager udgangspunkt i beviser, og her spiller konteksten og situationen fx adfærd omkring hændelsen også stor betydning. Der er derfor ikke altid lighedstegn mellem at have ret og at få ret - og derfor kan det virke besynderligt, at fru Jensen i teorien principielt kan stilles objektivt til ansvar til trods for indbrudstyven befinder sig i privat hjem, i praksis vil det dog næppe ske,"  sagde Kathrine Furman Ruhnau.

 

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 50      5. - 11. december 2022
tirsdag 6. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK