temaer
Foto fra facebook.com
FACEBOOK GAV POTE: Struktørlærling på Universitetshospitalet i Køge

Af Lars Andersen / sn.dk

 

 

»Det ser sgu da spændene ud«, tænkte 20-årige Troels Cuno Larsen, da han scrollede ned igennem sit Facebook-feed og fandt Byg med Unge-alliancens jobopslag, der opfordrede ham til at starte op som struktørlærling med en praktikplads på byggeriet af universitetshospitalet i Køge.

 

Efter 3-4 måneders arbejdsløshed under første bølge af corona i foråret, blev det derfor Troels' livline at være med til at bygge et af Danmarks vigtigste byggerier.

 

Det skriver Byggeherreforeningen i en pressemeddelelse.

 

Mangel på lærlinge

Alt for få unge uddanner sig inden for byggeriets erhvervsuddannelser, og struktøruddannelsen er en af de uddannelser, der lider særligt. Det fik totalentreprenøren bag Universitetshospitalet i Køge at mærke, da de kort for inden sommerferien ikke kunne finde nogen struktørlærlinge, der kunne være med til at bygge det kommende hospital.

 

Helt overvældende

På byggepladsen er der allerede sket store fremskridt siden juli, og bygningerne skyder langsomt i vejret. Troels har nu været struktørlærling i fire uger, og kan godt lide at observere processen:

 

- Det er næsten helt overvældende. Der sker så mange ting rundt omkring. Det er fedt når man sidder og er på vej hjem, at man kan reflektere over det man har lært og man kan bruge det til at få en bredere, samt bedre forståelse for processen bag et byggeri, fortæller Troels.

 

Han har indtil videre lært at binde stålet sammen inde i betonen med ståltråd, der danner fundamentet for hele bygningen. Han har også lært at lukke vægene af inden man støber dem med beton, og en masse andet:

 

- Det handler meget om teknik, og meget om at øve sig indtil man er blevet super god til det. Det er lidt ligesom at cykle - i starten kan man slet ikke finde ud af, og på et tidspunkt så sidder den der bare på rygraden, siger han.

 

- Det er så det fysiske arbejde som er meget gentagelser. At læse tegninger er en helt anden ting, men også super spændene at lære om og udvikle sin forståelse for.

 

Startede som arbejdsmand

Men at være på en byggeplads er ikke helt nyt for Troels. Han har tidligere arbejdet som arbejdsmand i et andet håndværkerfirma, og på trods af, at det ofte var de lidt kedeligere opgaver, der var efterladt til ham, var det bl.a. det, der vækkede hans interesse for at arbejde i byggeriet.

 

- Mit tidlige arbejde som arbejdsmand var egentlig det, der åbnede mine øjne op for byggeri, fortæller han.

 

- Jeg fik prøvet forskellige ting af, samt observeret mange af de forskellige ting der sker på en byggeplads. Det var altid fedt om sommeren, men om vinteren var det altså mig, der blev sendt op på taget med vandpumperne, når der var oversvømmelse.

 

- Det var alligevel fedt at prøve det hele lidt af, og jeg fandt efterfølgende ud af, at det var sgu det der var interessant for mig, siger Troels.

 

Han skal nu være i praktik på byggepladsen i cirka to år og skal derefter starte grundforløb på Roskilde Tekniske Skole, der ikke kunne samle nok elever sammen til et grundforløb i dette semester.

 

Men Troels er glad for at få den praktiske erfaring fra start:

 

- Jeg kan godt lide det med, at jeg nu ikke skal sidde på skolebænken og prøve at forstille mig, hvordan det ser ud. Nu har jeg set det hele foran mig, og nu har jeg bare en hel masse spørgsmål, som jeg glæder mig til at få svar på, fortæller han.

 

Historier fra hele verden

En af de ting, som Troels synes er særligt spændende ved arbejdet på byggepladsen, er de mennesker han møder i løbet af sin dag fra forskellige dele af verdenen:

 

- Det kan give nogle sine udfordringer rent sprogligt, men det giver så meget andet. Udover at lære at løse mine opgaver, lærer jeg også noget om, hvor de andre kommer fra gennem deres historie, siger han.

 

- En af dem jeg har arbejdet med, har arbejdet i hele Europa og flere steder i Afrika, og det er spændende at høre om. Hvordan er han havnet her i Danmark, og hvad har han oplevet?

 

- Det er også fedt at få råd fra folk i samme branche fra forskellige dele af verden, og høre hvad de har oplevet, på godt og ondt. Det er super lærerigt for mig, for nogle af de ting får man bare ikke fra en skolelærer. Man får menneskehistorier og kulturelt indblik, og så en masse fagligt, fortæller Troels.

 

Noget at være stolt over

Lone Thrane, projektleder i Bygherreforeningens Byg med Unge-alliance, er glad for at have hjulpet både entreprenøren og bygherren Region Sjælland med at finde unge i lokalområdet, der var klar på at uddanne sig inden for faget.

 

- Det er en vigtig og udfordrende samfundsmæssig opgave for de store byggepladser og entreprenører, men også for erhvervsskolerne. Det er vigtigt at løfte i fællesskab. Vi er glade for at kunne bidrage som bindeled og sparringspartner på forskellige måder, siger hun og fortsætter:

 

- Vores kampagne har udmøntet sig i konkrete praktikpladser, og har hjulpet nogle af de unge, der blev arbejdsløse under første bølge af coronapandemien. Nu kan de være med til at bygge en vigtig del af Danmark og starte en uddannelse, der kan åbne op for mange veje fremadrettet siger Lone Thrane.

 

 
frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK