temaer
Foto: Rune Pedersen / Køge Kyst.
DE NYE GRØNNE BYRUM på Søndre Havn anlægges nu af Køge Kyst

Fra Køge Kyst

 

 

Otte boligbyggerier står færdige på Søndre Havn, og mere end 500 borgere er flyttet ind. Nu er turen kommet til de grønne ”almindinger”.

 

De rekreative byrum skal være et helt særligt kendetegn for bydelen, samtidig med at de spiller en stor rolle i skybrudssikringen af den nye by.

 

De skal bugte sig gennem den nye by og trække den helt specielle natur fra Køges strandeng ind mellem de nye, arkitekttegnede boligbyggerier. Almindingerne, kaldes de - med en hilsen til de grønne fællesarealer, som man kender fra landsbyerne i gamle dage.

 

De grønne almindinger betyder, at de fleste boligkarréer på Søndre Havn kommer til at ligge ud til grønne områder på to af siderne og ikke kun til veje og asfalt. Byudviklingsselskabet Køge Kyst er i denne sommer gået i gang med anlæggelsen.

 

- Almindingerne bliver rekreative åndehuller, som tilbyder grønne og sunde rammer for livskvalitet og fællesskaber på Søndre Havn – og de giver en oplevelse af at bo omgivet af natur, også når man ikke bor i første række til strandengen. Men samtidig spiller de en stor rolle for klimasikring af bydelen, da de ved skybrud fungerer som gammeldags grøfter, fortæller Køge Kysts projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen.

 

Almindingerne er nemlig et vigtigt værn mod skybrud og voldsomme regnskyl, som der forventes meget mere af i fremtiden. Sammen med den tilstødende strandeng, hvoraf en del er naturgenoprettet af Køge Kyst, udgør de Køge Kysts løsning for LAR - Lokal Afledning af Regnvand.

 

Byen tåler vand

I kraft af en højderyg midt på Søndre Havn, vil regnvandet i fremtiden løbe gennem almindingerne og ud af byen, mod strandengen i syd og mod havnebassinet i nord.

 

- Den nye by kan tåle meget store mængder vand. Almindingerne er sikret til en 100 års skybrudshændelse i et 2100-klima, og det kan sammenlignes med en 500 års skybrudshændelse i dag, fortæller Tove Skrumsager Frederiksen.

Understøtter liv, leg og ophold.

 

Afvanding fra vejene sker i regnbede, som får afløb til almindingerne via et rensende muldlag, og nogle af regnbedene får brede egeplanker som autoværn, der fredeliggør trafikken.

 

- På den måde understøtter almindinger og regnbede tilsammen liv, leg og ophold mellem boligkarréerne i boligområdet. Klimasikringen er i det hele taget vævet tæt sammen med andre hensyn i udviklingen af den bæredygtige by. Almindingerne indgår også i stinettet med gå- og cykelruter og understøtter på den måde klimavenlige transportformer. Sådan er det hele tænkt sammen, forklarer Tove Skrumsager Frederiksen.

 

Biodiversitet

Udover klimaforandringer er opretholdelse af naturens mangfoldighed en af de helt store globale udfordringer, og også her spille almindingerne en rolle, helt lokalt.

 

Når almindingerne skal beplantes, bliver det med blandt andet æblerose, bjergmynte og andre træer og planter - og bær, som er særligt gode til at tiltrække fugle og insekter. På den måde styrker de nye grønne områder biodiversitet og mikroklima.

 

Men samtidig undgår man, at der kommer mange myg i boligkvarteret, da regnvandsafledningen fungerer på en måde, så det samme vand ikke vil være i almindingen i mere end 24 timer.

 

Anlægsarbejde i gang

Køge Kyst har hen over sommeren arbejdet med den første alminding i Søndre Havns sydvestlige hjørne, med boligkarréerne Havblik og Kystengen til den ene side – og Strandparken og ungdomskulturhuset Tapperiet til den anden.

 

Her bliver der gravet på livet løs, idet Køge Kyst eksperimenterer med forskellige metoder til opbygning af render til regnvand i almindingerne. Det handler om at finde den rigtige kombination af muld, grus og sten i flere størrelser til at lede regnvandet effektivt.

 

I løbet af efteråret planter Køge Kyst almindingens træer og buske og gør anlægsarbejdet færdigt. Køge Kyst arbejder på også at kunne anlægge de to næste almindinger i løbet af efteråret og det kommende forår.

 

De øvrige almindinger på Søndre Havn anlægges over de kommende år, efterhånden som flere boligbyggerier bliver færdige. Af hensyn til blandt andet beplantningen kan arbejdet med de grønne områder først gå i gang, når et givet areal ikke længere skal bruges til byggepladstrafik og aktiviteter for områdets bygherrer.

 

Legepladser og trædesten

Bydelsforeningen Søndre Havn arbejder med, hvilke aktiviteter de ønsker i den nye bydel, og for at understøtte dette, afholdt Køge Kyst sidste efterår og vinter en møderække for beboerne på Søndre Havn, hvor der var fokus på, hvordan almindingerne skulle indrettes og bruges til aktiviteter.

 

Tre dialogmøder førte til konkrete planer, som bl.a. omfatter legepladser og en ”junglebane” for børn i lidt højere træer, grillpladser, trædesten og broer over regnvandstruget og meget andet. De planer indgår nu i projekteringsgrundlaget for anlæggelsen af almindingerne.

 

Almindingerne med deres beplantning og klimasikringsfunktion er designet af landskabsarkitektfirmaet SLA i samarbejde med Rambøll, og entreprenørvirksomheden Arkil udfører arbejdet for Køge Kyst.

 

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK