temaer
CAMPUS KØGE er et kommende byområde

ARTIKEL fra Erhverv Sjælland maj 2016

 

Tekst: Henrik Førby Jensen

 

Et stærkt fokus på uddannelse og kompetencer med en tæt forbindelse til et urbant miljø via stier, motionsområder og grønne arealer, er den bærende ide bag Køge Kommunes planlægning af Campus Køges udvikling de kommende år.

 

I dag ligger det ti hektar store uddannelsesområde cirka fire kilometer fra Køge bymidte, men det vil ændre sig markant de kommende år.

 

- I løbet af få år vil campus være en del af Køge by i takt med, at området Køge Nord udvikler sig, forudser planchef i Køge Kommune, Casper Toftholm.

 

Campus med vokseværk

Campus blev etableret i 2011 med den klare målsætning at være et seriøst bidrag til den nationale målsætning om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal tage sig en kompetencegivende uddannelse, mens 60 procent skal gennemføre en videregående uddannelse. Dertil skal campus bidrage til vækst og udvikling lokalt og regionalt.

 

Siden da er udviklingen gået stærkt. Selve Campus-området omkring Lyngvej i Køge indeholder allerede i dag otte uddannelsesinstitutioner, herunder:

Køge Handelsskole (KHS), Erhvervsuddannelsescenter Sjælland (EUC), Erhvervsakademi Sjælland (EASJ), samt SOSU Sjælland. Herudover har flere uddannelser lejet sig ind i Campus med dele af deres aktiviteter, herunder UUV, CDI, 10. klasse og Produktionshøjskolen Klemmenstrupgård.

 

Flere uddannelsesinstitutioner vil komme til og for nylig meldte University College Sjælland (UCSJ) at de også flytter dele af deres uddannelser til Køge. Når Campus Køge er fuldt udbygget forventes det, at rumme cirka 8.000 elever og 700 medarbejdere.

 

Udvikler i to spor

Der bliver tale om en betydelig udvidelse af det eksisterende Campus-område over de næste år.

 

Kommunen forudser en betydelig udvidelse af det eksisterende Campus område over den næste årrække og har således valgt at reorganisere projektet.

 

Campus får fremadrettet et tværgående fokus, hvor udviklingen vil foregå i to spor, et fortsat uddannelses- og udviklingsspor og nu et mere byudviklingsmæssigt spor. Det skyldes, at Campus Køge er på vej ind i en ny fase omkring den fysiske udvikling, hvorfor der er tale om et egentligt byudviklingsprojekt.

 

Selve Campus Køge skal efter planen udvikle sig som et byområde naturligt præget af de cirka 8000 elever, studerende og kursister på de stadig flere uddannelsesinstitutioner på området. I den indre del af Campus lægger lokalplanen op til at uddannelsesinstitutioner

samles omkring et byrum, hvor de forskellige uddannelsesinstitutioner har adgang til.

 

Dermed skabes et urbant sted i området, hvor alle passere eller opholder sig i løbet af dagen. Samtidig vil grønne bælter mellem bebyggelserne og rekreative arealer tilføre campus vigtige kvaliteter. Lokalplanen giver derudover mulighed for studieboliger og butik til områdets daglige forsyning.

 

Åbent for alle

Byplanlæggerne er dog også opmærksomme på, at Campus Køge skal åbne sig mod omverdenen og invitere andre borgere ind på området. Der skal ganske vist opføres studieboliger, men andre borgere skal også være meget velkomne til at spille fodbold, bruge motionsstien eller gå ture på de grønne arealer, understreger campus-koordinator, Fie Illum Jessen. Hun bemærker i øvrigt, at Campus Køge kan udvikle sig til en videns-by i byen, hvor de mange faglærere og undervisere indenfor alt fra handel, design og innovation til håndværk og sundhed har et væld af kompetencer og viden at tilbyde.

 

Allerede nu afholder uddannelsesinstitutionerne jævnligt workshops med opgaver, hvor de studerende skal give deres bud på udviklingen af forskellige aspekter af områdets karakter og funktioner.

 

Det handler både om at skabe gode rammer for de studerende og andre besøgende.

 

- Vi har mange projekter i støbeskeen og arbejder lige nu på at finde netop de metoder og koncepter, der virker for vores målgrupper, fortæller hun og henviser bl.a. til arbejdet omkring at kombinere campus- og folkebibliotek på området, som Kulturstyrelsen har givet midler til.

 

Smelter sammen med by

Forbindelsen mellem Køge by og campus skal styrkes – både fysisk og mentalt, påpeger Planchef, Casper Toftholm og nævner at der vil være en del køgensere, der realistisk set ikke kommer til at færdes i området med mindre Køge Kommune gør en aktiv indsats for at skabe en god og naturlig kobling mellem byområderne.

 

- Med udviklingen af blandt andet Køge Nord vil campus blive en del af byen. Der er ganske vist jernbanen og motorvejen, der skærer sig gennem byen, men det er vi meget opmærksomme på. Derfor har vi også gjort meget ud af og arbejder fortsat med infrastrukturen, der forbinder bydelene Køge Nord, Ølby og campus. Eksempelvis skal Køge Nord Station ikke bare være en gangbro over motorvejen og banen, men et oplevelsesrum med en fantastisk udsigt over togbanerne, fortæller Casper Toftholm.

 

At skabe liv og tryghed

Den ny Køge Nord Station har vakt international opsigt og er af CNN udpeget som en af 11 broer i verden, der sætter en høj barre for broer, der er kan mere end blot at lede folk fra A til B. Det er en 200 meter lang, slanget gangbro, der lægger sig på tværs af trafikkorridorerne og forbinder den ny fjernbane med S-banen og øst med vest. Når stationen åbner i 2018, kan man komme fra København til Køge på blot 20 minutter.

 

Fra stationerne i Køge Nord og Ølby vil der være gode forbindelser til og fra campus med offentlig transport.

 

- Jeg er ikke nervøs for det rent logistiske, siger Casper Toftholm. Han anerkender dog den udfordring med at skabe liv og aktivitet, der næsten altid følger med udviklingen af nye byområder. Området ligger i dag med udsigt til en mark. Det handler for eksempel om tryghed, pointerer Casper Toftholm.

 

- Det er jo noget af det spændende ved arbejdet. Det har både en fysisk og en psykologisk dimension, påpeger han.

Derfor lægger planen da også op til, at studerende på cykel kommer til et tæt bebygget område og gennem et kollegium med masser af vinduer og lys, når de vender hjem om aftenen.

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 49      28. november - 4. december 2022
tirsdag 29. november kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 50      5. - 11. december 2022
tirsdag 6. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK