temaer
1500 KUNSTNERE på Køge Handelsskole

PRESSEMEDDELELSE  Køge Handelsskole  08.04.2015

 

Statens Kunstfond giver støtte til at styrke unges relation til kunst gennem huskunstnerordningen. På Køge Handelsskole har de unge på ungdomsuddannelserne og medarbejdere haft mulighed for en lille kunstnerisk pause. 


Køge Handelsskoles Jens Peter Halborg, eventkoordinator og Finn Arvid Olsson, politisk økonomisk, stabschef, som begge er kunstinteresserede, øjnede en god mulighed med huskunsterordningen. Jens Peter Halborg kontaktede kunstneren Peter Hesk, og sammen udviklede de projekt Murværk, hvor 1500 elever i løbet af tre uger former hver deres mursten, som senere skal indgå i et kunstværk på Campus Køge.

Peter Therkildsen, 16 år, henter våde mursten til drengebordet. Hele 1i er samlet i et afgrænset område foran Mediecentret på Køge Handelsskole. Mellem bordene står skulptør Peter Hesk iført hvid kittel med små, farverige malerstænk.

 

”Jeg vil gerne have dig, dig og dig…”, Peter Hesk peger hastigt rundt på eleverne, ”… til hver især at lave hver jeres eget udtryk på en våd, kedelig, grå, ubrændt mursten”.

 

Tre gymnasiepiger ser på kunstneren med en blanding af forundring og skepsis, mens Peter Hesk fortæller om 1500 våde mursten, der skal blive til en skulpturmur på Campus Køge, hvor man kan holde i hånd, læse avis eller kysse. Pigerne udveksler fnis og smil. Peter Hesk griber en mursten og viser, hvordan man kan lave mønstre eller forme et ansigt i leret.

 

”Nogle laver en bil eller Manchester Uniteds logo. En pige har lavet en violin, fordi hun spiller på instrumentet selv. Tag udgangspunkt i jer selv og det, der interesserer jer,” forklarer Peter Hesk, og råber: ”…Og drenge vi vil ikke have noget, der stritter!”. Latteren ruller henover drengebordet, hvor Peter Therkildsen og hans kammerater sidder klar med hver deres våde mursten.


Unge og huskunst
Peter Therkildsen tager en lerskraber og giver sig til at ridse et yin og yang symbol i leret. Ved siden af Peter Therkildsen sidder Oliver Lassen. Han er ved at lave vejen til succes på kanten af sin mursten. Da vejen ikke er uden bump, laver han huller i stenen.

 

”Man får sin kreative side frem og får lov at komme med sine ideer. Det er sjovt”, siger Peter Therkildsen, mens hans fingre forandrer yin yang tegningen til et ansigt.

 

Kunst fylder ikke meget i gymnasieelevernes liv, men Peter Therkildsen synes alligevel, at kunst betyder noget.

 

”Kunst er vigtigt i hverdagen. Kunst er flot i hjemmet og kan være med til at gøre bygninger og byer flotte,” mener Peter Therkildsen.

 

Det er sød musik i arrangørernes ører. Jens Peter Halborg fortæller, at huskunstnerordningen er sat i verden for at skabe et rum i hverdagen, hvor børn og unge får mulighed for at forholde sig til kunst.

 

”Huskunstnerordningen går ud på, at man kan få en kunstner knyttet til sin institution. Kunstneren skal interagere med skolens liv og skabe processer,” forklarer Jens Peter Halborg.

 

Et huskunstnerforløb skal, ifølge Statens Kunstfonds formålsbeskrivelse, involvere børn og unge ved at give dem erfaring med aktivt at følge, deltage og fordybe sig i en professionel, kunstnerisk proces på kunstens egne præmisser. Processen skal også gerne vække deres kritik og nysgerrighed i forhold til kunst. Selvom det er processen, der vægtes, er der et klart mål med de mange mursten, der gennem de seneste uge er blevet præget på Køge Handelsskole.


Skulptur på Campus Køge
De våde mursten køres til Petersen Tegl i Sønderjylland, hvor de brændes og efterfølgende fragtes tilbage til Køge Handelsskole, hvor Peter Hesk og en murer vil skabe et kunstværk.

 

”Der skal bygges en sti mellem skolerne på Campus Køges område. Her skal være små øer af kropslig og kulturel karakter, hvor man kan være aktive eller man kan sidde, man kan undres, hygge eller kysse”, siger Jens Peter Halborg.

 

Kunstner Peter Hesk er optaget af det forhold, eleverne og de studerende vil få til det færdige kunstværk. Han har tidligere haft succes med lignende processer blandt andet på Danfoss.

 

”Vi vil opleve, at de unge får et fantastisk ejerskab til den samlede skulptur. De vil gå ud og lede efter, hvor vi har placeret lige netop deres sten”, siger Peter Hesk.

 

Det er Maja Abel, elev på HG, enig i. Hun kan godt lide tanken om, at hun om mange år kan gå ud og se på den sten, hun selv har formet. Maja Abel er i gang med at skabe en kvindekrop med runde former. Hun er lidt i tvivl om armenes placering.


Kunstprocessen
Peter Hesk tager plads ved siden af Maja Abel.
”Hun kan for eksempel have armene over hovedet”, foreslår Peter Hesk og begynder at tegne et par runde kvindearme, hvis hænder mødes over hovedet i det våde ler.

 

Maja Abel følger opmærksomt kunstnerens hænder, mens de tegner linjer i murstenen. Snart skubber Peter Hesk murstenen tilbage til Maja Abel, så hun kan fortsætte sin proces. Selv er han på vej videre til nogle af drengene med stor tålmodighed, en frisk bemærkning og hjertelige grin.

 

”Det imponerende er, at en våd klump ler, formet som en mursten kan gå fra at være ligegyldig til at være noget, man er meget øm overfor, fordi man har skabt noget i den”, smiler Peter Hesk.
En lille lermand hænger i en træningsbarre, og en af drengene fortæller:

 

”Jeg har lavet en mand, der hænger i en pull-up bar, fordi jeg dyrker calisthenics, en sport, hvor man træner styrke og fleksibilitet fx i form armbøjninger. Jeg går efter VM og har valgt at rekonstruere mig selv  i form af min skulptur”.

 

 

”I formiddag lavede fire piger fx i fællesskab Eva, Adam, slangen og æblet”, fortæller Peter Hesk, der er meget tilfreds med forløbet: ”Langt de fleste går positivt til opgaven og fordyber sig i processerne. Selvom de ikke lige kan få øje på læringen i det, får de noget med sig hjem. Vores hverdag tillader sjældent et roligt øjeblik til at fordybe sig i noget – og virkelige beskæftige sig med det… Kunst handler om at skabe noget, som du ikke savner, og du ikke mangler. Men når vi først har skabt det, så vil vi ikke undvære det”, slutter Peter Hesk.

 

Se film på YouTube om projektet >  

 

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK