temaer
13 VEJLEDER vendt hjem fra inspirationstur

Vejledning og ligestilling

13 vejledere fra de to organisationer Ungdommens Uddannelsesvejledning Køge Bugt og UU Roskilde - Lejre er vendt hjem fra inspirationstur til Slovenien, England og Tyskland. Turen var kulminationen på det Leonardo-finansierede vejledningsprojekt "Boys in Education". Temaet var, hvordan flere drenge gennemfører en uddannelse. Vejlederne vendte dels hjem med konkret viden om, hvordan vejledningen kan fremme ligestilling og nye vinkler på, om drenge virkelig er taberne i uddannelsessystemet. Torsdag d. 12/9 2013 holdt vejledere fra begge organisationer et fælles seminar, hvor inspirationen og de gode ideer blev spredt i de to organisationer. Nu foreligger den afsluttende rapport som afslutter projektet.

 

I Danmark er der stadig mange unge, der vælger især erhvervsuddannelser efter traditionelle mønstre. Et eksempel er omsorgsuddannelserne, der er domineret af kvinder og de tekniske uddannelser og bygge- og anlægsfagene, der er domineret af mænd. Dette mønster gik igen i de tre lande, de danske vejledere besøgte. Dette giver ikke alene en skævhed i valg af uddannelse, men medfører også ulemper for kvinderne på lang sigt, da løn- og karrieremulighederne i de traditionelle kvindefag er dårligere, end i de traditionelle mandefag.

 

Der er derfor mange grunde til at sætte fokus på vejledning med henblik på at udfordre de unges uddannelsesvalg ud fra en kønspolitisk synsvinkel. Endnu en god grund er Ligestillingsloven, der forpligter kommunerne til at arbejde med ligestilling.

 

De danske vejledere vendte hjem med konkret viden om, hvordan vejledningen kan gøres anderledes for at udfordre de unges uddannelsesvalg: "I Slovenien bliver de drenge, der har adfærdsproblemer, undervist i, hvordan de kan styre deres vrede og negative adfærd. Denne undervisning er et krav, hvis de vil sluses tilbage i det ordinære uddannelsessystem" siger Lone Frederiksen fra UUV Køge Bugt. "Det var nyt for os danske vejledere, at man stiller så tydelige krav om kobling mellem adfærdsændring og undervisning". "Vi vejledere der tog til Tyskland blev meget inspireret af de undervisnings- og kampagnematerialer, vores samarbejdspartnere havde lavet, og som blev brugt til at gøre børn og unge opmærksomme på deres uddannelses- og karrierevalg". I England var det især erfaringerne fra samarbejdet mellem Jobcentrene og de ledige unge uden uddannelse, de danske vejledere kunne tage med sig.

 

En hovedkonklusion for de danske vejledere såvel som de udenlandske samarbejdspartnere var, at vejledere kan være med til at sætte kønnet på dagsordenen i forhold til uddannelses- og jobvalg ved at italesætte den bevidste eller ubevidste forståelse af traditionelle kønsspecifikke valg. Forudsætningen for at vejlederne blive bevidste om dette er bl.a deltagelse i et projekt som Leonardo-projektet "Boys in Education".

 

Lige som danske vejledere fik et andet blik på egen vejledningspraksis og kønnets stilling i vejledningen, var det tydeligt, at de udenlandske partnere også fik dette blik på sig selv ved at fortælle om deres praksis. Dette eksterne blik på sig selv skærper opmærksomheden på egen praksis og bagved liggende værdier og dogmer.

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK