temaer
Bladgrønt, Gert Larsen, Egøje. Romaine, Frillice og Lollo Rosa er nogle af de utallige salattyper...

Succes-salat søger nye græsgange

 

AF KARIN KRAUSE   26.02.2013

 

Romaine, Frillice og Lollo Rosa er nogle af de utallige lækre salattyper, vi nyder i vores salatskål. Manden, der har fået danskernes øjne op for de sprøde salattyper, bor og har sit økologiske gartneri ’Bladgrønt’ i Egøje få kilometer syd for Køge. 

 

Siden 1976 har Gert Larsen leveret grønt både i Danmark og til eksport. Med 90.000 m2 drivhus er der plads til at producere 3 millioner salathoveder og 3,5 millioner pakker tomater om året hos Bladgrønt. Et veldrevet gartneri, hvor man i årenes løb har været vågne og hurtige til at introducere nye spændende varianter til danskernes salatskåle. 

 

’I starten dengang i midten af 70’erne var der kun en slags salat – hovedsalat. Men nye varianter er løbende kommet til, så vi har udvidet spektret og gjort krølsalat, feldsalat og romainesalat til hver mands eje. Men også vores andre grønt-varianter - fennikel, glaskål, spidskål, grønkål og aspargesbroccoli - er blevet en fast bestanddel i et velassorteret køkken’, fortæller ejer og daglig leder Gert Larsen.

 

 

Kongen af cocktailtomater

Men salatskålen er jo kun halvt fuld med de grønne salater, så hos ’Bladgrønt’ kastede man sig også over tomaterne. Da cocktailtomaten dukkede op på de udenlandske markeder, og forbrugerne var vilde med den, så Gert Larsen en mulighed og var hurtig til at rydde nogle kvadratmeter og starte produktionen.

 

’Vi var de første til at producere cocktailtomaten i Danmark, og den har vi solgt godt af i mange år. Men fra den ene dag til den anden ville forbrugeren have San Marzano, de små aflange tomater, så vi omlagde produktionen og sælger dem i dag med stor succes. Vi er de eneste i Danmark, og produktionen er da også høj – med 25.000 - 30.000 pakker om dagen, der udgår fra vores andet gartneri ved Regnemark i Borup, fortæller Gert Larsen. 

 

 

100% økologi

Bladgrønt er et gartneri med stort fokus på miljø og bæredygtighed. I 2009 tog man konsekvensen og omlagde til 100% økologisk produktion. Det omfatter bl.a. brug af specialfremstillet plantebaseret gødning, der produceres særskilt til formålet, og som giver garanti for produkter uden kemikalierester. Samtidig har gartneriet stor indsigt i, hvilke salatsorter der i sig selv er resistente over for sygdomme og skadedyr og har dermed kunnet vælge stærke sorter med den bedste smag.   

 

 

Første salat-løse forår

Men noget er anderledes i år end i de foregående 36 år. Det er første gang, at ’Bladgrønt’ ikke producerer sin efterspurgte økologiske salat. Årsagen er, at supermarkederne og kæderne vælger at købe økologisk i udlandet. 

 

’Det er trist, især fordi vi alle steder hører, at vores økologiske salat- og grøntprodukter er prima kvalitet og med en dejlig smag. Men når indkøberne i de store detailkæder vælger de udenlandske produkter, må vi jo tage konsekvensen. Som virksomhedsejer må man være realistisk og træffe en rationel beslutning, også selv om det kan være svært og til tider uforståeligt’, siger Gert Larsen og slår ud med armene, mens blikket vandrer ud over de tomme gartnerihaller, hvor 50.000 kvadratmeter ligger brak hen. Et areal, der tidligt har stået grønt og frodigt med alskens økologiske salater. 

 

 

Sydlandsk økologi – færre regler 

I dag køber supermarkederne de økologiske salater i Spanien, Holland og Italien primært, hvor der er langt færre restriktioner og regler, hvilket gør det uigennemskueligt, hvad der er reelt er økologi, og hvad der ikke er. 

 

’Danmark har de mest restriktive regler inden for økologisk produktion. Desuden er vi pålagt store afgifter og de højeste energiomkostninger, hvilket tynger og gør det svært at drive økologisk landbrug. Vi har masser af erfaring og know-how, men vi kan ikke konkurrere med andre lande, hvor der er langt færre restriktioner’, fortæller Gert Larsen. 

 

 

Nye græsgange for Bladgrønt

Gert Larsen har arbejdet med grønt, siden han var 10 år. I en alder af snart 64 år har han igennem 54 år haft hænderne godt begravet i mulden og i mange år arbejdet 16 timer om dagen. Heldigvis er økonomien god, og gartneriets storhedstid fra 1994 til 2004 har skabt en velkonsolideret virksomhed. Og tomatforretningen kører godt. 

 

Men ærgrelsen er der. Ærgrelsen over, at et godt dansk produkt ikke kan finde vej til de danske supermarkeder, når nu forbrugeren gerne vil have det. Og ærgrelsen over at måtte slutte en succesrig salatproduktion og ikke kunne videregive sin store viden og erfaring med området. 

 

’For mig er det ikke økonomien i det, men jeg er nået til et sted, hvor jeg gerne vil slutte salaten ordentligt af. Nok er jeg så gammel, at jeg ikke vil knokle 16 timer i døgnet mere, men jeg er alligevel stadig ung nok til at ville kæmpe for at bringe mit gartneri over i et nyt bæredygtigt koncept. Jeg kigger på muligheder og gør mig tanker om, hvordan vi kan bruge arealerne ved Egøje til gavn for byen og fremtiden’, siger Gert Larsen. 

 

Han har gjort sig flere konstruktive tanker for at undgå, at gartneriets 50.000 kvadratmeter i Egøje skal stå tomme, ubrugte og misligholdte. Det kan for eksempel være omlægning til anden produktion og solceller som et godt supplement til gartneriets varmeudgifter. 

 

’Jeg har imidlertid én særlig plan, som jeg brænder for. Den er stadig fortrolig, men er noget, der vil være et stort plus for området. Vi skal præsentere de indledende tanker for kommunen snart, og så må vi se derefter’, siger Gert Larsen hemmelighedsfuldt. 

 

 

 

 

 

frise forsideligenu 5425
Det lokale rederi Erria overtager vietnamesisk selskab
Køgerederiet Erria har nu overtaget det vietnamesiske selskab Mermaid Maritime Vietnam.
Læs mere >
EU-penge giver mindre virksomheder i Køge-området et digitalt løft
Virksomheder på Sjælland har knækket koden. Digitalisering er blevet en gamechanger for os, lyder det fra bl.a. vækstvirksomheden Leon Hansens Maskinfabrik i Køge
Læs mere >
Connect Køge Invest giver iværksættere ny ramme for investeringer
Nu lanceres ny platform for investorer med lokale erhvervsfolk i spidsen.
Læs mere >
En historisk dag på Køge Havn
Fredag blev de sidste 1200 meter af den ambitiøse havneudvidelse færdiggjort som afslutningen på et mere end 15-årigt projekt
Læs mere >
Ny grøn bydel i to plan på Collstrupgrunden i Køge
Et nyt grønt bykvarter med masser af liv i to plan er på vej midt i Køge.
Læs mere >
Smartphone video-kursus for begyndere
Vi lærer dig at lave professionelle videoer
Læs mere >
Køge Idrætspark er med Hal 3 og ny foreningsbygning klar til indvielse
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Bagedyst-kendis bag ny havnecafe på Søndre Havn
Med sine 4000 kvadratmeter, spillercafé og mobile tilskuerpladser er Hal 3 på Køge Idrætspark en gevinst for alle, der elsker idræt.
Læs mere >
Alle partier i Køge Byråd skrev under på budgetaftalen for 2022
Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale
Læs mere >
Klimasikring, bilfrit torv og idrætspark: Her er de vigtigste punkter i budgetaftalen
Onsdag aften indgik alle partier i Køge Byråd et bredt forlig og skrev under på budgetaftalen for årene 2022-25
Læs mere >
Kom og oplev Vækstfabrikkens nye lokaler i Køge centrum
Vækstfabrikken Køge er flyttet ind til centrum i store, lyse og inspirerende lokaler på Nørregade
Læs mere >
DFDS flytter Klaipeda-godsrute til Køge Havn
Køge Havn har indgået aftale med DFDS om flytning af Fredericia/København-Klaipeda ruten til Køge
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 49      28. november - 4. december 2022
tirsdag 29. november kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 50      5. - 11. december 2022
tirsdag 6. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 51      12. - 18. december 2022
tirsdag 13. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
uge 52      19. - 25. december 2022
tirsdag 20. december kl. 16:00
Juridisk rådgivning for iværksættere >
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

koegenu erhverv beierholm revision
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
koegenu erhverv connect koege(2)
koegenu erhverv koege kyst
koegenu erhverv dagbladet koege
ErhvervsAvisen logo
koegenu aogj dk andersson og jantzen reklamebureau(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK

Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01

LEDELSE

Martin Foss
T: 56 65 82 00

WEBMASTER

Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01

BOGHOLDERI

Sjællandske Medier

OM KØGENU.DK