temaer
NÅR FACEBOOK AT BLIVE klar til den nye persondatalov?

Af advokat Steen Witthøfft, PARTNER Advokater 26.04.2018

  

        1. Den 28. maj 2018 får vi en ny persondatalov i Danmark. Loven kommer fra en EU-forordning, der træder i kraft, og derfor bliver databeskyttelsesreglerne de samme over hele EU.

         

        Det betyder, at du som virksomhed fremover skal sikre dig, at du har lov til at behandle personoplysninger om dine kunder og ansatte. Gør du det ikke, risikerer din virksomhed at blive tildelt en bøde på 2-4 % af den årlige bruttoomsætning.

         

        Facebook i fedtefadet

        Det er ikke gået manges næse forbi, at Facebook den senere tid har været i problemer pga. lemfældig omgang med persondata. Facebook lever af at sælge og indsamle personlige data om almindelige mennesker, og derfor er de særligt sårbare når den nye persondataforordning træder i kraft.

         

        En bøde på 2-4 % af den globale bruttoomsætning kan mærkes – også for Facebook.

         

        Mens andre tech-giganter som f. eks. Microsoft hurtigt har været ude og fortælle om, hvordan de vil leve op til de nye regler, har Facebook været langsommere til at komme ud af starthullerne.

         

        Dømt i Tyskland

        Den 13. februar i år blev Facebook dømt ved en tysk domstol for ikke at leve op til den tyske persondatalov. Den tyske persondatalov minder meget om den danske, og derfor har forbrugerrådet Tænk nu igangsat en undersøgelse af, om Facebook lever op til de danske regler.

         

        Det er dog ikke så alvorligt for et selskab som Facebook, hvis de ikke lever op til vores nuværende persondatalov: den højeste bøde nogensinde givet for brud på persondataloven i Danmark er på 25.000 kr.

         

        Men hvis Facebook fortsætter med at bryde på persondataloven efter d. 28. maj, bliver det dyrt – så risikerer de, at 2-4 % af den globale bruttoomsætning ryger.

         

        Facebook får travlt

        Facebook får meget travlt, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at leve op til den nye persondataforordning. Forordningen kræver bl. a. at man har lovhjemmel til alle sine behandlingsaktiviteter og kan dokumentere dem. For et selskab som Facebook, der har samlet massive mængder af persondata om folk i 14 år, bliver dette en enorm udfordring.

         

        Det er ikke utænkeligt, at de europæiske datatilsyn, som er dem, der skal håndhæve de nye regler, vil være interesserede i at statuere eksempler til skræk og advarsel for de virksomheder, der ikke følger persondataforordningen – og hvilket offer er mere oplagt end Facebook?

         

        Så Facebook skal se at få fart på – ellers kan det bliver meget dyrt.

         

        Hvor kan jeg selv starte? 

        Du ejer sandsynligvis ikke en virksomhed på størrelse med Facebook, men de nye regler kommer til at gælde for alle virksomheder – fra enkeltmandsvirksomheden til den multinationale koncern – og dermed også din virksomhed.

         

        Men inden du går helt i panik over, om du når at være klar til d. 28. maj, skal du huske på, at 2-4 % af bruttoomsætningen er maksimalbøden, man kan blive tildelt. Vi ved endnu ikke, hvordan Datatilsynet vil uddele bøderne, men mange eksperter på området forudser, at maksimalbøderne alene vil blive givet i tilfælde, hvor en virksomhed slet ikke har gjort noget for at leve op til den nye lovgivning.

         

        Hvis du kan vise, at du er i gang med processen med at omstille din virksomhed til de nye regler og at du tager dem alvorligt, vil Datatilsynet formentlig se mildere på, at du ikke er klar dagen efter de nye regler træder i kraft.

         

        Der tilbydes mange gratis kurser om de nye persondataregler. Kurserne vil formentlig ikke i sig selv sætte dig i stand til at omstille din virksomhed til de nye regler, men de kan give dig et godt indblik i, hvad de nye regler handler om. De kan også give dig et overblik over, hvad der helt konkret skal gøres.

         

        De nye regler er omfattende og til tider komplicerede, og det vil derfor være en god idé at kontakte din advokat og høre, om han/ hun kan hjælpe dig med at leve op til reglerne. Hvis din advokat ikke kan hjælpe dig, anbefaler vi dig at finde hjælp hos en anden advokat med ekspertise på persondataområdet.

         

      1.  

        Spørgsmål?

        Vi skriver over den næste periode en række artikler om, hvordan du praktisk og økonomisk får omlagt din virksomhed til at behandle persondata efter de nye regler.

         

        Hvis du har konkrete spørgsmål til den nye persondataforordning og hvad den kommer til at betyde for din virksomhed, er du velkommen til at skrive til os på ak@partneradvokater.dk.

         

        Med venlig hilsen

        Steen Witthøfft, Advokat (H)

frise forsideligenu 5425
HER ÅBNER Halifax Burgers ny restaurant
- Køge er en virkelig smuk og levende by, og vi er så glade for, at det er lykkedes at finde den helt perfekte beliggenhed i Strædet ...
Læs mere >
BANEDANMARK ELEKTRIFICERER mellem Køge Nord og Næstved
Den 11. maj begynder Banedanmark at lægge mastefundamenter ud mellem Køge Nord og Næstved
Læs mere >
JUBILÆUMSBRAG i systuen
»skal der være fest - så lad der være fest«. Der vil være hidtil usete priser på udvalgte produkter og nogle rigtig flotte gaver ...
Læs mere >
STOR JOBMESSE på Teaterbygningen i Køge
Mød over 40 forskellige virksomheder og uddannelsesinstitutioner
Læs mere >
IRMA KØGE GØR KLAR til et brag af en genåbningsfest
Nu er der langt om længe nyt om hvornår Irma Køge flytter til Strædet ved Køge Station
Læs mere >
DANSK ØLMÆRKE uddeles igen i Køge-området
- vel ikke overraskende for Hugo's er et af Sjællands allerbedste øloaser
Læs mere >
FRISK SURDEJ hos ny bager
Selvom stamkunderne lige har skulle vænne sig til de nye opskrifter, oplever Michael Vangsaa stor tilfredshed blandt kunderne
Læs mere >
JUNIOR CHAMBER INTERNATIONAL starter netværksgruppe i Køge
Vi er +150.000 medlemmer på verdensplan og har haft officielt samarbejde med FN siden 1954. JCI er en udviklings- og netværksorganisation
Læs mere >
DET NYE KRAFTCENTER for idrætslivet i Køge
Med en ny sportshal på Køge Idrætspark skaber Køge Kommune og de eksisterende Køge-haller bedre plads til de mange brugere
Læs mere >
nyhedsbrev
uge 22      28. maj - 3. juni 2018
kn logo e frise arkiv II

Køgenu.dk/e

erhvervspartnere:

kne erhvervsservice logo
GLBrevi logo 2130x27
kne partneradvokater farve
Jobcenter hvid bagg eps
kn partner logo hotelnielsjuel
ErhvervsAvisen logo
RKK Skilt kun logo småt

Køgenu.dk

kalenderpartnere:

kn partner logo svoemmeland II
Find os på Facebook
kn partner logo koegekyst
DAGBLADET Avisrulle 2014
Danbolig 2016

Køgenu.dk

minipartnere:

ETK minipartner på Køgenu.dk
Events
SJÆLLAND på tværs 2018 Afprøv din viljestyrke og udholdenhed i Sjælland på Tværs
Udstillinger
VIKINGEBORGEN Borgring holder sommeråbent – her kan du følge udgravningen på nærmeste hold
Musik
IDA CORR: Akustisk koncert på Tapperiet – med musikken leveret helt tæt på publikum og i øjenhøjde
Events:
CIRKUS BALDONI præsenterer Danish Dynamite
Musik:
MIKAEL WIEHE – alene på scenen ...
Events:
SOUND OF BRASIL på Restaurant Bossa Nova
Events:
SANGAFTEN på Landbomuseet Lundekrog
Musik:
PETER SOMMER: 'Alene med Palle i verden'
Musik:
KØGE FESTUGE: SCARLET PLEASURE på Køge Torv

Køgenu.dk sponsorer:

kn logo 3f koege bund sponsor(1)
kn logo aogj bund sponsor(2)
kn logo dagbladet bund sponsor
kn logo braunstein bund sponsor
kn logo hvid bund sponsor(2)
kn logo hvid bund sponsor(1)
kn logo hvid bund sponsor
koge logo colorcodes
KØGENU.DK
Sjællandske Medier A/S
Torvet 10
4600 Køge

T: 56 65 07 01
LEDELSE
Jan Gløët
T: 21 29 70 88
WEBMASTER
Sjællandske Medier, Køge
T: 56 65 07 01
BOGHOLDERI
Sjællandske Medier
OM KØGENU.DK